Τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου προσφέρουν οι εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα, για όσους αποζητούν  ένα επενδυτικό «εργαλείο» που να παράγει εισόδημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property οι χαμηλές τιμές πώλησης και οι υψηλές μισθωτικές αποδόσεις που εμφανίζουν, αναδεικνύουν τα εξοχικά στα ελληνικά νησιά ως τους καλύτερους επενδυτικούς προορισμούς στην Μεσόγειο. Ταυτόχρονα η ολοένα και αυξανόμενη τουριστική κίνηση εγγυάται ότι η αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα θα συνεχίσει την έντονη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Algean Property, η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη παραμένουν οι περιοχές με τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά δεύτερης κατοικίας ολόκληρης της Μεσογείου. Στην σχετική κατάταξη ακολουθούν άλλες τέσσερις τοποθεσίες στην χώρα μας: Σκιάθος, Ρόδος, Ελούντα και Πόρτο Χέλι.

Η Algean Property έχει λάβει ως σημείο αναφοράς βίλες μέσης επιφανείας 250 τ.μ., τριών υπνοδωματίων και με ιδιωτική πισίνα, με τα ετήσια έσοδα να υπολογίζονται στη βάση ενοικίασης 12 εβδομάδων, δηλαδή κατά τους τρεις θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, προκειμένου να γίνει η σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ένα σχετικό ακίνητο στη Μύκονο στοιχίζει περί τα 6.000 ευρώ/τ.μ., αποφέροντας περί τα 120.000 ευρώ ετησίως, κάτι που μεταφράζεται σε μέση απόδοση 8,4%.

Αντίστοιχα, στη Σαντορίνη τα έσοδα από τα ενοίκια προσεγγίζουν τα 96.000 ευρώ, με ανάλογο κόστος αγοράς, με αποτέλεσμα η μέση απόδοση να διαμορφώνεται σε 6,4%. Πάρος, Ρόδος, Χαλκιδική, Σκιάθος, Ελούντα, Πόρτο Χέλι και Χανιά ακολουθούν, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Τυνησία, όπου η μέση απόδοση πολυτελών εξοχικών κατοικιών ανέρχεται σε 4,8%. Σε υψηλές θέσεις κατατάσσονται και άλλοι εγχώριοι προορισμοί, όπως η Κέρκυρα, που βρίσκεται στην 12η θέση, η Κεφαλονιά στην 14η θέση και η Ζάκυνθος στην 18η θέση.