«Η ζήτηση για τα ομόλογα και το ύψος της απόδοσης ήταν πολύ μεγαλύτερα από ό,τι περιμέναμε. Αυτό οφείλεται κυρίως στους ξένους, θεσμικούς επενδυτές που συμμετείχαν. Πρόκειται για μια ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» αναφέρει ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, οικονομολόγος και γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Spiegel σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ερώτηση σχετικά με την προτροπή του Γιάννη Στουρνάρα ότι είναι σημαντικό να υλοποιηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις πριν από την επιστροφή στης χρηματαγορές, ο κ. Κουτεντάκης απαντά ότι η επιστροφή στις αγορές έγινε για να δοκιμάσει η Ελλάδα την αντίδραση των επενδυτών, αλλά και για να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους της.

«Από αυτή την άποψη, τώρα ήταν η κατάλληλη χρονική στιγμή» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Εκτιμά, επίσης, ότι σε αντίθεση με την περίοδο Σαμαρά, η νυν ελληνική κυβέρνηση «έχει αποδείξει τη δημοσιονομική αξιοπιστία της», κάτι που αντανακλάται και στις θετικές πια προσδοκίες των αγορών.

Τέλος, ο κ. Κουτεντάκης εκτιμά ότι σύντομα η χώρα θα ορθοποδήσει και θα καταφέρει να εξέλθει από το πρόγραμμα βοήθειας.

«Η Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα χρειαστεί καμία νέα βοήθεια. Θα σταθεί στα πόδια της» τόνισε ο κ.Κουτεντάκης.