Εξαιρετικά σημαντικά εκτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ότι θα είναι τα οφέλη που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα από την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μετά την επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

«Χαιρετίζουμε την έξοδο στις αγορές, καθώς πλέον η ελληνική οικονομία φεύγει από την απομόνωση και μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες, σε βελτίωση της εικόνας της στο εξωτερικό και κυρίως στην προσέλκυση επενδύσεων που μπορούν να δώσουν αναπτυξιακή πνοή σε αυτή την κρίσιμη στιγμή.

Εκτιμώ ότι τα οφέλη που θα υπάρξουν μακροπρόθεσμα από αυτή την εξέλιξη θα είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς αλλάζει η ψυχολογία, κάτι απαραίτητο για την πορεία μίας οικονομίας. Ως μεμονωμένο γεγονός δεν μπορεί βέβαια να μας επιστρέψει θριαμβολογίες καθώς το επιτόκιο παραμένει υψηλό, όμως δεν μπορούμε και να παραγνωρίσουμε την σημασία της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα ώστε η θετική αυτή εξέλιξη να μην αποδειχθεί αποσπασματική, θα πρέπει να λειτουργήσουν συνδυαστικά πολλές παράμετροι.

Κυρίως στην στρατηγική και στις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση, ειδικά στο κομβικό θέμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της ελάφρυνσης της από την υπερφορολόγηση και τα δυσβάσταχτα ασφαλιστικά βάρη. Όπως έχω τονίσει πολλές φορές, αν δεν στηριχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις και δεν υπάρξουν τα κίνητρα για την δημιουργία νέων, δεν μπορούμε να ελπίζουμε βάσιμα σε γρήγορη ανάκαμψη.

Τέλος, εύχομαι το γεγονός της εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές να αποτελέσει την απαρχή της πολιτικής συναίνεσης και συνεργασίας, στοιχεία που θεωρώ απολύτως αναγκαία για τη χάραξη ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού πλάνου, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πιο ασφαλή μονοπάτια».