Την δυνατότητα να δηλώνεται ως ακατάσχετος ο λογαριασμός πληρωμών που τυχόν έχουν οι φορολογούμενοι στα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή.

Σήμερα, οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν ως ακατάσχετο από οφειλές που έχουν προς το Δημόσιο, έναν λογαριασμό καταθέσεων έως του ποσού των 1.250 ευρώ. Στο εξής, βάση της συγκεκριμένης διάταξης που θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα μπορούν επιλέξουν ως ακατάσχετο, τον λογαριασμό που έχουν στα εγκατεστημένα στη χώρα μας ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος.

Με το νομοσχέδιο θα ρυθμίζεται επίσης, το θέμα της καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα, θα προβλέπεται ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει η 31η Ιουλίου, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

Εξάλλου, με το νομοσχέδιο θα προστίθενται κατηγορίες αγαθών στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, μεταξύ των οποίων και τα αγροτικά εφόδια, τα οποία εκ παραδρομής δεν είχαν περιληφθεί στον τελευταίο νόμο του υπουργείου Οικονομικών.

Θα προβλέπονται ακόμη, θέματα που έχουν να κάνουν με τον καθορισμό του πλαισίου ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, βάσει οδηγίας του ΟΟΣΑ, σε ό, τι αφορά τις ενδοομιλικές συναλλαγές των επιχειρήσεων. Ακόμη, θα προβλέπονται διατάξεις για την ανακούφιση και φορολογική ελάφρυνση των πληγέντων στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου, της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Τέλος, θα κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους.