Στην επικείμενη απαλλαγή της Ελλάδας από τη διαδικασία ελέγχου λόγω του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος αναφέρεται σε ρεπορτάζ της από τις Βρυξέλλες η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «σύμφωνα με την περιγραφή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Ε.Ε. τερμάτισε την τρέχουσα διαδικασία για το έλλειμμα κατά της Ελλάδας».

Ωστόσο, όπως γράφει η FAZ επικαλούμενη ευρωπαίους διπλωμάτες, η δήλωση Σόιμπλε «δεν είναι εντελώς ακριβής». Όπως διευκρινίζουν οι ευρωπαϊκές πηγές προς την εφημερίδα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απλά ενημέρωσε τους υπουργούς ότι σκοπεύει να υποβάλει πρόταση εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος σήμερα, Τετάρτη στο Κολέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ. Όπως γράφει η FAZ, «αυτή η πρόταση θα ήταν το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της διαδικασίας που άνοιξε πριν από οκτώ χρόνια κατά της Ελλάδας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η αναγγελία για τερματισμό της διαδικασίας δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η Ελλάδα κατάφερε το 2016 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα αισθητά κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

H Επιτροπή έθεσε σε εφαρμογή τη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα στις 19 Μαΐου 2004, επικυρώνοντας την έκθεση που προβλέπει το Αρθρο 104 παρ. 3 της Συνθήκης.

H Επιτροπή, αφού εξέτασε τις σχετικές συνιστώσες που ελήφθησαν υπόψιν στην έκθεσή της και σε σχέση με τη γνωμοδότηση που διατύπωσε η Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή (EFC) στις 2 Ιουνίου 2004, υιοθέτησε στις 24 Ιουνίου 2004 Γνώμη σύμφωνα με την οποία υπάρχει υπερβολικό έλλειμμα στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο αποφάσισε αναλόγως, με βάση το Αρθρο 104 παρ. 6, στις 5 Ιουλίου 2004. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο υιοθέτησε σύσταση προς την Ελλάδα για περιορισμό του υπερβολικού ελλείμματος, σύμφωνα με το Αρθρο 104 παρ. 7 της Συνθήκης.

Το Συμβούλιο συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση «να δώσει τέλος στην παρούσα κατάσταση του υπερβολικού ελλείμματος όσο το δυνατόν ταχύτερα και όχι αργότερα από το 2005». Το Συμβούλιο όρισε «την καταληκτική ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου 2004 για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση από την ελληνική κυβέρνηση». Το Συμβούλιο συνέστησε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση «να λάβει διορθωτικά μέτρα κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, που να αναλογούν τουλάχιστον στο 1% του ΑΕΠ, αθροιστικά για το 2004 και το 2005, κατά προτίμηση κατανεμημένα εξίσου στα δυο χρόνια».

Στο χρονικό διάστημα από την είσοδο της στη ζώνη του ευρώ έως το 2008, και παρά την ισχυρή ανάπτυξη και το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, η Ελλάδα δεν κατάφερε ποτέ να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ. Μάλιστα, για την παράβαση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, μπήκε σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης το 2004, βγήκε για λίγο το 2007 και ξαναμπήκε τον Απρίλιο του 2009.