Σοβαρές επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή, παρόλο που η απόφαση του Eurogroup της 15 Ιουνίου 2017 αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, παραμένει ανεπαρκής προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η ποσοτική της επίπτωση στο Δημόσιο Χρέος, καθώς και στη δυναμική του.

Κατά συνέπεια, αναφέρει η επιστολή, μέχρι να προσδιοριστούν λεπτομερώς και με επάρκεια τα μέτρα ελάφρυνσης του Χρέους, παραμένουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδος.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αποσαφηνίζει ότι η Τράπεζα στην παρούσα φάση δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μία ολοκληρωμένη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος.

Για το ζήτημα της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο κ. Ντράγκι αναφέρει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει επ’ αυτού ανεξάρτητα, αφού λάβει υπόψη του τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου.