Σε δύο φάσεις και μετά από μία μικρή αξιολόγηση θα εκταμιευτεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε στην Ελλάδα από το τελευταίο Eurogroup , όπως αναφέρεται στο σημερινό δελτίο του ESM.

Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εσωτερικών διαδικασιών, και θα είναι σε 7,7 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται για μετά το καλοκαίρι, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συνεισφέρει και με δικούς της οικονομικούς πόρους στην αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων του Ιουλίου:

Νωρίτερα την τεράστια προσαρμογή της Ελλάδας εξήρε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Walter Eucken στη Φρανκφούρτη, επικρίνοντας όσους θεωρούν, ιδιαίτερα στη Γερμανία, ότι τίποτα δεν έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα μπορεί να βγει στις αγορές το αργότερο το 2018, εφόσον εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.