Μια συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζει να επιτύχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, είναι ο τίτλος τριών μεγάλων γαλλικών εφημερίδων για το σημερινό Eurogroup.

Στο γήπεδο των πιστωτών της βρίσκεται πλέον η μπάλα καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η Αθήνα ελπίζει ότι στο αποψινό Eurogroup οι δανειστές της θα συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων. Μία τέτοια συμφωνία, την οποία η Αθήνα περιμένει εδώ και μήνες, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των σεναρίων για ένα επικείμενο «Grexit» και παράλληλα, θα ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτή τη φορά, όλοι θα κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία», διαβεβαιώνει μία ευρωπαϊκή πηγή στη Le Monde και εκτιμά ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να τραβήξουν όλο το βράδυ της Δευτέρας, ίσως και την Τρίτη.

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στο σημερινό Eurogroup εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, εδώ και μήνες αυτό το σχέδιο έχει πέσει σε τέλμα καθώς οι πιστωτές απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος (179% του ΑΕΠ).

Βαθιά ανήσυχο το ΔΝΤ αρνείται να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για ένα νέο πακέτο διάσωσης, κάτι που η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έχει διαγράψει εντελώς. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Le Monde, η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε μια παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε τη Κυριακή στο ραδιόφωνο France Inter ο Eυρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να συγκληθεί ένα νέο Eurogroup διότι ο χρόνος πιέζει: η Αθήνα, η οποία πρέπει να επιστρέψει τον Ιούλιο επτά δισ. ευρώ από παλαιά χρέη, χρειάζεται χρήματα. Και χωρίς μία συμφωνία για το χρέος, δεν θα υπάρξει μία νέα δόση της βοήθειας.

Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέβαλε στο Κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας τα οποία εγκρίθηκαν «με πόνο καρδιάς» στις 18 Μαΐου, παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν εξοικονόμηση 4,9 δισ. ευρώ μέσα από νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων.

Τα μέτρα λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοσθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2018, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ 2019 και 2021. Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «δύσκολες » παραχωρήσεις, θεωρεί όμως ότι αυτές θα συμβάλλουν « στην σταθερότητα και την ανάκαμψη της χώρας » .

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χρονοτριβούμε ακόμα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι η χώρα του έχει «εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και στην ώρα τους» .

Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών ή για χαμηλότερα επιτόκια, διαβεβαίωσε όμως, «ότι δεν θα υπάρξει (…) κούρεμα του χρέους» διότι «τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο».

Είναι αρκετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων; Με τον τίτλο αυτό η γαλλική Le Figaro γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συναντώνται σήμερα Δευτέρα για να αποφασίσουν για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης των δανείων. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών του Eurogroup θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και υπουργός της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος σήμερα το πρωί βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταβεί από κοινού με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες.

Σήμερα το πρωί, όπως σημειώνει η Φιγκαρό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θέλει «καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», όπως ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.

Σύμφωνα με την Figaro, στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τους πιστωτές της μία αυστηρή λιτότητα μόλις ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση και έκτοτε μόλις μετά βίας βγαίνει από τη ύφεση: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από μηδενική αύξηση το 2016.

Την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα η Ελλάδα μετά και τη ψήφιση, την προηγούμενη Πέμπτη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων, γράφει τέλος η φημερίδα La Liberation.