Αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος αναμένεται και το 2017 στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε με την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, περίπου δύο χρόνια πριν.

Σε συνδυασμό, δε, με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση φέτος φαίνεται ότι πιο πολλοί καταναλωτές θα χρησιμοποιούν κάρτες, ακόμη και για πιο μικρές συναλλαγές, ανέφερε ο Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής της Visa για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ της ΕΕΔΕ.

«Οι καταναλωτικές συνήθειες άλλαξαν πλέον και στη χώρα μας με γρήγορους ρυθμούς, εξοικειωθήκαμε με τις κάρτες και τις ανέπαφες συναλλαγές, χρησιμοποιούμε περισσότερο το διαδίκτυο για αγορές ενώ παράλληλα αυξάνονται κατακόρυφα και οι πληρωμές μέσω έξυπνων κινητών ή άλλων μέσων», προσέθεσε ο κ. Καμπανόπουλος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενος γενικότερα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κ. Καμπανόπουλος είπε ότι έχουν τεθεί τα θεμέλια για συνεχή ανάπτυξη και καινοτομία με στρατηγικές επενδύσεις για τη δημιουργία ψηφιακών πληρωμών.

Για παράδειγμα η Ευρώπη ήταν η πρώτη που προχώρησε με «έξυπνες κάρτες» ενώ μέχρι στιγμής υπάρχουν 3 εκατομμύρια τερματικά ανέπαφων συναλλαγών και ο στόχος είναι έως το 2020 να έχει επιτευχθεί 100% κάλυψη «NFC». Ως αποτέλεσμα, οι ανέπαφες συναλλαγές έχουν εξαπλωθεί παντού και οι πληρωμές μέσω φορητών συσκευών είναι το φυσικό επόμενο βήμα.

Επισήμανε επίσης, ότι σήμερα το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά κύριο λόγο πραγματοποιείται μέσω laptops, tablets και κινητών τηλεφώνων. Όμως θα μπορούσε να είναι και ένα έξυπνο ρολόι, ένα δαχτυλίδι, ένα έξυπνο αυτοκίνητο ή κάποια άλλη συσκευή. Βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης αλλαγής, στην μετάβαση στο Internet of Things – τη σύγκλιση των φυσικών πραγμάτων με τον κόσμο του internet, πρόσθεσε

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε μια παγκόσμια συνεργασία της Visa με την IBM, που θα αναλάβει να εκπληρώσει ένα κοινό όραμα, με την ενσωμάτωση δυνατότητας πληρωμών και εμπορίου σε οποιαδήποτε συσκευή του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Μέχρι το κοντινό 2020 θα μπορούμε να υποστηρίξουμε πληρωμές και εμπόριο σε περισσότερες 20 δισεκατομμύρια διασυνδεδεμένες συσκευές ανέφερε ο κ. Καμπανόπουλος