«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ξεπερνά τους στόχους στα φορολογικά έσοδα και τα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, καθώς το θεσμικό πλαίσιο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη διετία θα αποδώσει ακόμη μεγαλύτερα αποτελέσματα», τόνισε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

«Υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο επετεύχθη το πλεόνασμα και τα περί στάσης πληρωμών και χρεών του Δημοσίου», είπε ο κ. Αλεξιάδης, αναφορικά με την υπεραπόδοση των εσόδων από φόρους κατά 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του προϋπολογισμού μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Ένα από τα αναληθή που ακούστηκαν αφορά την δήθεν θεσμοθέτηση πάρα πολλών φόρων το 2015 και 2016, που οδήγησαν στα αυξημένα έσοδα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φόροι που θεσμοθετήθηκαν δεν απέδωσαν όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός, όπως π.χ. ο φόρος στο κρασί ή η αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το εντυπωσιακό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,9% του ΑΕΠ που επετεύχθη (πάνω από 7 δισ. ευρώ) είναι κατά πολύ αποτέλεσμα του 1,8 δισ. ευρώ της υπεραπόδοσης εσόδων, κυρίως λόγω της επιτυχίας στο μέτωπο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, από όπου προήλθε 1 δισ. ευρώ περίπου.

Φυσικά, σημαντική παράμετρο αποτέλεσε και η συγκράτηση των δαπανών, που πρέπει να συνεχιστεί με τον τρόπο που εφαρμόζεται και όχι με την νεοφιλελεύθερη συνταγή της επίθεσης στη δημόσια υγεία, την πρόνοια κτλ».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι «τα επόμενα χρόνια, φέτος, το 2018 και το 2019, η υπέρβαση των στόχων στα φορολογικά έσοδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς «έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά σε νομοθετικό επίπεδο το 2015 και το 2016 … θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη υπέρβαση στόχων … αν εφαρμοστούν σωστά, θα έχουμε πάλι υπεραπόδοση».

Τέλος περιέγραψε τα τρία κύρια στοιχεία του «οπλοστασίου των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών», στους οποίους θα στηριχθεί αυτή η προσπάθεια:

«Οικειοθελής αποκάλυψη εισοδημάτων: Ο αριθμός των ενταχθέντων στη νέα ρύθμιση έχει ξεπεράσει τα 13.000 άτομα και τα βεβαιωμένα ποσά έχουν φτάσει ήδη τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω όσο γίνεται γνωστή η δυνατότητα αυτή σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν ταυτόχρονα και άλλες εκκρεμότητες.

Πλαστικό χρήμα: Η επέκταση της χρήσης του «πάει ήδη καλά» και από τα μέσα του Καλοκαιριού ξεκινάει η υποχρεωτική διάθεση POS σε σειρά επαγγελματικών κλάδων. Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί, με πρόθεση αύξησης, το ποσοστό του 10% του εισοδήματος που πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήμα προκειμένου να «χτίζεται» το αφορολόγητο, ενώ θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα χρήσης του και για το υπόλοιπο ποσοστό του εισοδήματος.

Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών: Η δυνατότητα διεθνούς διασταύρωσης στοιχείων των τραπεζικών και φορολογικών συστημάτων θα δώσει πάρα πολλά έσοδα», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.