Όλοι οι συνταξιούχοι, ανεξαρτήτως του ποσού της σύνταξης θα μπουν τελικά στο λογαριασμό των μειώσεων. Οι περικοπές στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις θα γίνουν από το πρώτο ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των περικοπών 1,8 δισ. ευρώ.

Στόχος του Υπουργείου Εργασίας ήταν να μην κοπούν οι επικουρικές συντάξεις αλλά οι περικοπές 1,8 δισ. ευρώ να προκύψουν από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900.000 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου μπορεί να βγει ο λογαριασμός χωρίς να εμπλακούν οι επικουρικές. Ωστόσο με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων θα εξεταστούν τα νούμερα και τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι οι περικοπές θα ισχύσουν για όλους.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται να αποδέχονται ανώτατο όριο μείωσης κύριας σύνταξης ωστόσο ζητούν να μην εφαρμοστούν μόνο στις υψηλότερες συντάξεις.

Όσον αφορά στα αντίμετρα το επίδομα για το πρώτο παιδί θα αυξηθεί στα 60 ευρώ και στα 90 ευρώ για δεύτερο παιδί ενώ η επιδότηση ενοικίου 80 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια. Σε ότι αφορά στη συμμετοχή των συνταξιούχων στα φάρμακα για εισοδήματα κάτω των 700 ευρώ θα είναι μηδενική συμμετοχή, για εισοδήματα από 700 έως 1.200 ευρώ μείωση κατά 50% και για εισοδήματα από 1.200 έως 1.500 ευρώ μείωση κατά 25%.