«Έχουμε μια συμφωνία ως προς τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ανακοίνωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία το Eurogroup θα ασχοληθεί με το χρέος στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας.

Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν είναι 1% του ΑΕΠ το 2019 από μείωση συντάξεων και μέτρα ακόμη 1% το 2020 από μείωση αφορολόγητου, δηλαδή συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:

  • 1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις
  • 1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν, όπως υποστήριξε, «υπό την προϋπόθεση να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ.

«Τα μεγάλα ζητήματα έχουν επιλυθεί. Μένουν μικρές λεπτομέρειες, γι’ αυτό πλέον θα προχωρήσουμε γρήγορα», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία και για τα αντίμετρα.

Την κατ’ αρχήν συμφωνία, που, όπως είπε, επιτεύχθηκε σήμερα για την Ελλάδα, χαιρέτισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Eurogroup στη Μάλτα.

Όπως ανέφερε, οι συνθήκες θα επιτρέψουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (staff level aggrement).

Διευκρίνισε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά, αλλά πρέπει να μπουν οι τελευταίες πινελιές για μία ξεκάθαρη και τελική συμφωνία.

Τόνισε ότι ήρθε η ώρα θα βάλουμε τέλος σε αυτήν την αβεβαιότητα που εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κάνοντας λόγο για κατάσταση που την αξίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες.