Ικανοποίηση επικρατεί στις Βρυξέλλες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, η συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε χθες επιτρέποντας την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα, εκτιμάται πως ανοίγει το δρόμο για την περιορισμό των διαφορών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Κι αυτό γιατί η εφαρμογή του νέου πακέτου των μεταρρυθμίσεων διασφαλίζει πως στο τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα θα είναι στη δημοσιονομική θέση να βγει στις αγορές, είτε επαληθευθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις των Ευρωπαίων είτε οι απαισιόδοξες του ΔΝΤ.

Επιπλέον, στην περίπτωση που επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, κυρίως στον τομέα της μείωσης της φορολογίας. Σε κάθε περίπτωση, στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν πως εφόσον το νέο πακέτο εφαρμοστεί, δεν θα χρειαστεί η Ελλάδα το σύνολο των 86 δισ. που προβλέπεται στο τρέχον πρόγραμμα και επομένως αποκλείεται η παράτασή του ή ένα νέο πρόγραμμα.

Οι λεπτομέρειες του πακέτου θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά τη διάρκεια της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων του ύψους των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο αλλά και του καθορισμού των αντισταθμιστικών μέτρων.

Ως εκ τούτου στις Βρυξέλλες θεωρείται περισσότερο πιθανό να επιτευχθεί τελική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου, ανοίγοντας το δρόμο και για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμάται πως μετά τη χθεσινή συμφωνία έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, την οποία αναγνωρίζει και το Ταμείο αυξάνοντας τις πιθανότητες παραμονής του. Όσο για το αν είναι τεχνικά εφικτό να συνάψει η Ελλάδα πρόγραμμα με το ΔΝΤ που να μην ξεπερνάει σε διάρκεια το πρόγραμμα του ESM, οι Βρυξέλλες πιστοποιούν πως το πρόγραμμα του ΔΝΤ μπορεί να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο.

«Ένα ακόμη βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας»

«Η Αθήνα συμφωνεί να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην οικονομική εφημερίδα L’ ECHO που αναφέρεται «στο ρόλο του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών», και ότι τις «προηγούμενες μέρες είχε πανικοβάλει τις αγορές κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη», ενώ τώρα εμφανίστηκε «πιο διαλλακτικός» κατά την άφιξή του χθες, μιλώντας για κοινή πλέον θέση των δανειστών. Το σενάριο αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, αποδείχθηκε μετά από μία γρήγορη συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία δέχθηκε μία σειρά μέτρων, τα οποία θα συμβάλλουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, επιτρέποντάς της παράλληλα να προχωρήσει με το σχέδιο διάσωσης.

Εν συνεχεία, η εφημερίδα παραθέτει όσα δήλωσε ο Γερούν Ντάισεμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης σε σχέση με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και τις γνωστές διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη δυνατότητα διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5%. Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αυριανή συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος θα επιχειρήσει να πείσει τη Διευθύντρια του ΔΝΤ ως προς την ορθότητα των ευρωπαϊκών θεωριών, αφενός επιθυμώντας να απαλλαγεί το συντομότερο δυνατό από το ελληνικό ζήτημα, εν όψει των επικείμενων εκλογών, και αφετέρου γνωρίζοντας ότι, σε περίπτωση μη συμμετοχής του Ταμείου, θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κάνουν ένα βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας», επισημαίνει από την πλευρά της η Libre Belgique επισημαίνοντας ότι το χθεσινό Eurogroup επικεντρώθηκε περισσότερο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα πρέπει να φέρει εις πέρας η Αθήνα, παρά στη λιτότητα.

Από πλευράς της η De Standaard, θεωρεί, σε ανάλυση με τίτλο «Πρόοδος προ των πυλών στο ελληνικό ζήτημα», πως η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να υποχωρεί αποδεχόμενη την υιοθέτηση μέτρων, ενώ η De Morgen, σε ανάλυση υπό τον τίτλο: «Η Ελλάδα αποδέχεται επώδυνες μεταρρυθμίσεις», κάνει λόγο για «καταρχήν συμφωνία» στο χτεσινό Eurogroup, διατυπώνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε τελικά επώδυνα μέτρα στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό με αντάλλαγμα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων. Αξιοσημείωτο είναι τέλος το άρθρο γνώμης του Ντε Γκρόου στην De Morgen όπου ο επιφανής φλαμανδός οικονομολόγος και καθηγητής του LSE χαρακτηρίζει, στην τακτική εβδομαδιαία στήλη του, την ελληνική κρίση ως ένα «ευρωπαϊκό fake news-show».

Στα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup αναφέρεται και ο EUOBSERVER σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις για να μειώσει τις δαπάνες έως 2% του ΑΕΠ κατά τα προσεχή έτη. Η κίνηση αυτή αποτέλεσε το μόνο τρόπο για να σπάσει το αδιέξοδο με τους πιστωτές και να ξεμπλοκάρει η νέα δόση του προγράμματος διάσωσης αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν ως εκ τούτου στην Αθήνα, ώστε να προετοιμαστούν οι μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας. Όλα τα μέρη ελπίζουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο εγκαίρως ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να κλείσει κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Μαρτίου, αναφέρεται.

«Οι δανειστές της Ελλάδας μετατοπίζονται από τη λιτότητα στις μεταρρυθμίσεις», αναφέρει από πλευράς του το EURACTIV που σημειώνει ότι το Eurogroup έκανε ένα μικρό βήμα χθες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις μεταρρυθμίσεις αντί της λιτότητας. Έμφαση θα δοθεί στις «βαθιές» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να επιτευχθεί μείωση του ελληνικού χρέους και να διασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά η πρόοδος που σημειώθηκε ήδη χθες είναι αρκετή για να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή των τεχνικών ομάδων των θεσμών στην Αθήνα, αναφέρεται στο δημοσίευμα.