Ως «μισθωτοί» θα πληρώνουν στον ΕΦΚΑ την προβλεπόμενη στο νόμο Κατρούγκαλου εργατική εισφορά (9,22%) για το εισόδημα από «μπλοκάκι» οι απασχολούμενοι σε ένα έως δύο εργοδότες, ανεξάρτητα αν είναι μόνο ελεύθεροι επαγγελματίες με διαρκή σχέση εργασίας ή έχουν παράλληλα κι άλλη απασχόληση με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ως μισθωτοί).

Αυτό προβλέπει η νέα εγκύκλιος που εξέδωσε χθες, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος «διορθώνοντας» δύο σημεία προηγούμενης εγκυκλίου, την οποία είχε εκδώσει στις 20 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ούτε η νέα αυτή εγκύκλιος «λύνει» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αμειβόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών που, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και την ασφάλιση, υποχρεώνονται να δεχτούν μειώσεις «μισθών» απορροφώντας το κόστος της εργοδοτικής εισφοράς (17,88%) και καταβάλλοντας διπλές εισφορές στον ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια που έχουν εκδοθεί με βάση τα φορολογητέα εισοδήματα του 2015.

Εκτός από τον κίνδυνο μετακύλισης των εργοδοτικών εισφορών στον εργαζόμενο, δηλαδή της μείωσης της καθαρής αμοιβής ή ακόμη και της απόλυσης, ο δικηγόρος Διον. Ρίζος επισημαίνει στην «Ημερησία» ότι οι «γκρίζες ζώνες» παραμένουν, αφού:

  • Για την εφαρμογή της ρύθμισης που χαρακτηρίζει τον απασχολούμενο ως «οιονεί μισθωτό» και επιμερίζει τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει η παροχή υπηρεσιών να γίνεται σε 1 ή 2 το πολύ πρόσωπα/αντισυμβαλλόμενους φυσικά ή νομικά και η σχέση που τους συνδέει να έχει χαρακτήρα πάγιας συνεργασίας και διάρκειας στο χρόνο και όχι ευκαιριακή (το 100% του εισοδήματος του εργαζομένου από την πηγή της θα πρέπει να προέρχεται από 1 ή 2 το πολύ εργοδότες).
  • Το βάρος της υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση του επιμερισμού των εισφορών με τον εργοδότη (όπως και της απόδειξης της διαρκούς εργασιακής σχέσης) το φέρει ο εργαζόμενος που θα πρέπει να υποβάλει δήλωση στον ΕΦΚΑ.
  • Δεν διευκρινίζεται αν θα υπάρχει αναδρομικός καταλογισμός με τόκο των εισφορών του εργοδότη αν, εκ των υστέρων (σε 1, 2 ή περισσότερους μήνες) απορριφθεί το αίτημα του εργαζόμενου για τον επιμερισμό των εισφορών ή υπάρξει χρονικό κενό ενημέρωσης του ΕΦΚΑ στην περίπτωση που αποκτήσει τρίτο εργοδότη.