Tη βούλησή τους να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, λίγο μετά τη συνάντησή τους.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν και οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε πως η πάγια θέση της Επιτροπής είναι πως πολλά έχουν γίνει μέχρι στιγμής προκείμενου «να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα». «Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση εγκαίρως και βρισκόμαστε στη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως από τα συνολικά 80 σημεία της αξιολόγησης υπάρχουν μόνο λίγα που είναι ακόμα ανοιχτά και τα οποία συζήτησε με τον Έλληνα υπουργό. Ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ακόμα πως συζητήθηκαν τα μέτρα για το χρέος και η εφαρμογή της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας πολύ θετική τη σημερινή ανταλλαγή απόψεων, ενώ ευχήθηκε «αίσιο τέλος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί μια δυνατή Ελλάδα σε μια δυνατή Ευρωζώνη και αυτό που είναι αναγκαίο είναι ισχυρές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της σταθερότητας στη χώρα».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως και οι δύο πλευρές μοιράζονται την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον «στο δρόμο της ανάκαμψης», επισημαίνοντας τα τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. «Κανείς δεν επιθυμεί την επιστροφή της αβεβαιότητας στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο Ευ. Τσακαλώτος, ενώ ανέφερε πως συμφώνησε με τον επίτροπο να συνεργαστούν στενά και με τους υπόλοιπους θεσμούς προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία της δεύτερης αξιολόγησης. «Όλοι οι παίχτες συγκλίνουν προκειμένου να βρεθούν συνολικές λύσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν «δυσκολίες» λόγω των «πολλών παιχτών» και «ζητημάτων» αλλά και των επερχόμενων εκλογών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν και η «μεγάλη περίοδος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα» θα γυρίσει σε θετική τροχιά. «Όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και δεν υπάρχουν πολλοί που δημιουργούν πρόβλημα» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η συγκυρία είναι «θετική» και «κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε πως σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, ή αργότερα. Ο Π. Μοσκοβίσι συμπλήρωσε από την πλευρά του ότι γίνονται προσπάθειες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος. Ειδικότερα, οι δύο άντρες ανέφεραν πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και πως αυτό που πρέπει να γίνει είναι η προετοιμασία των τελευταίων στοιχείων για τη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έτσι ώστε να αξιολογηθεί από το Eurogroup. Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα ενέργειας, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και το δημοσιονομικό κενό είναι τα ανοιχτά ζητήματα, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως υπάρχουν τρεις κατηγορίες ζητημάτων, οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ληφθούν εντός της περιόδου του προγράμματος, η δημοσιονομική πορεία μετά τη λήξη του προγράμματος και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ωστόσο, ανέφερε πως η σειρά επίλυσής τους είναι «ένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις» και πως εφόσον τεθούν επί τάπητος θα καταστεί «δυνατή η επιτάχυνση της διαδικασίας».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και το κατά πόσο οι καθυστερήσεις είναι σε βάρος της Ελλάδας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε πως το Ταμείο πρέπει να πάρει «τις δικές του αποφάσεις, να μετρήσει τι σκέφτεται για το πρόγραμμα και το επίπεδο της συμμετοχής του». «Έχω ακούσει πολλές φορές ότι ξεμένουμε από χρόνο και πιστεύω ότι ο χρόνος είναι σημαντικός. Καταλαβαίνω ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί μια λύση και μια καθαρή έξοδο, όπως και οι επενδυτές» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται ουσιαστικό ζήτημα πίεσης χρόνου. «Πιστεύω ότι εάν κρατηθεί αυτή η καλή συγκυρία, θα καθησυχάσει τους επενδυτές εντός και εκτός της χώρας αλλά και τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» ανέφερε.

Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει λόγος να χάνεται χρόνος», ενώ επανέλαβε πως «όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο». «Η Κομισιόν πάντα εργάζεται στο πλαίσιο των θεσμών και προσπαθούμε να έχουμε μια κοινή θέση, συμπεριλαμβανόμενου του ΔΝΤ. Η παρουσία του ΔΝΤ είναι αναγκαία για κάποια κράτη-μέλη χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατή μια συμφωνία. Και όσο ισχύει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε με τον τρόπο που το κάνουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε ο επίτροπος.