Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Γερούν Ντάισελμπλουμ και Κλάους Ρέγκλινγκ, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σημειώνεται πως με την επιστολή, ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του Μνημονίου, ενώ υπογραμμίζει ότι τα μέτρα (η «13 σύνταξη» και η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ για ορισμένα νησιά του Αιγαίου) είναι προσωρινά. Ο υπουργός αναγνωρίζει ακόμη ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου».

«Επιστολή μετάνοιας, υποτέλειας και παραδοχής»

Σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, εξαπέλυσε η ΝΔ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου στους θεσμούς.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει πως «από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας», επισημαίνοντας πως «όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα.

«Επαναλαμβάνουν πέντε φορές ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής», υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας, κάνοντας λόγο για επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. «Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Όσο γρηγορότερα φύγει, τόσο καλύτερο για τη χώρα», καταλήγει, στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Άλλοθι για τα σκληρά μέτρα που έρχονται»

«Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο» επισημαίνει σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ.

«Επιστολή μετάνοιας και μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας»

«Επιστολή μετάνοιας και μνημείο κυβερνητικής διγλωσσίας» χαρακτηρίζει Το Ποτάμι την επιστολή Τσακαλώτου, σημειώνοντας ότι ο υπουργός «αναλαμβάνει τη δέσμευση για ενεργοποίηση του κόφτη στις συντάξεις σε περίπτωση που οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιβεβαιωθούν» και τονίζοντας ότι «ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% παραμένει για το 2018, γεγονός που σημαίνει ότι η διαμάχη ΔΝΤ-ευρωπαίων λήγει εις βάρος μας αφού για να καλυφθεί ο στόχος το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί ενεργοποίηση του “κόφτη”».

«Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό. Οι πολίτες έχουν μάθει πλέον ότι ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του χρησιμοποιούν βαρύγδουπες εκφράσεις για εσωτερική κατανάλωση την ίδια στιγμή που αναλαμβάνουν νέες δεσμεύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Επιστολή ντροπής

Για «επιστολή ντροπής» κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη και υποστηρίζει ότι «παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους. Όμως το “μάρμαρο” δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός».

Επιμένει σε οικουμενική η Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων σχολιάζοντας την επιστολή Τσακαλώτου επαναφέρει το αίτημά της για οικουμενική κυβέρνηση τονίζοντας ότι «Οι εκδοχές είναι δυο: οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξη μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit».

«Όνειδος και μνημείο εθνικής υποταγής»

Η Χρυσή Αυγή χαρακτηρίζει την επιστολή «όνειδος και μνημείο εθνικής μειοδοσίας και υποταγής στις ξένες δυνάμεις». «Η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί όνειδος και μνημείο εθνικής μειοδοσίας και υποταγής στις ξένες δυνάμεις που διοικούν την Πατρίδα μας. Ο Τσίπρας είναι υποχείριο των δανειστών και εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία στη διεθνή τοκογλυφία και τη γερμανική οικονομική ολιγαρχία», σημειώνει το κόμμα.

«Η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου, την διαγραφή του παρανόμου χρέους και την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΛΑΕ: Μνημείο υποταγής και εθελοδουλίας

«Μνημείο υποταγής και εθελοδουλίας» χαρακτηρίζει την επιστολή Τσακαλώτου η Λαϊκή Ενότητα σε σχετική ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την ΛΑΕ, η επιστολή του υπουργού Οικονομικών, «προσβάλλει τον ελληνικό λαό και την ιστορία αυτής της χώρας, ενώ δηλώνει ότι αυτός ο τόπος, στα χέρια μιας αδίστακτης νεοαποικιοκρατίας, έχει καταντήσει, με ευθύνη μιας υπαλληλικής κυβέρνησης, κάτι χειρότερο από προτεκτοράτο».

Σε κάθε πάντως περίπτωση, η ΛΑΕ θεωρεί προκλητικό το να ασκούν κριτική για την επιστολή και τις «γονυκλισίες» της κυβέρνησης, «όλοι όσοι τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοζαν ανάλογες πρακτικές αναξιοπρέπειας και υποτέλειας με θύμα τον κόσμο της εργασίας, τους συνταξιούχους και τον ελληνικό λαό».

«Ο τόπος, μπροστά στον καινούργιο χρόνο, χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή με την κινητοποίηση του λαού και την άμεση συνεργασία σε ένα κοινό ανατρεπτικό μέτωπο όλων των πραγματικών αριστερών, ριζοσπαστικών και δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

Κυβερνητικοί κύκλοι σε ΝΔ: Η «συμμαχία των προθύμων» αποκαλύπτεται

«Η “συμμαχία των προθύμων”, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά. Προσπαθεί με ψέματα να καλύψει τη γύμνια της και τις προσπάθειες που έκανε για να μην στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σχετικά με ανακοίνωση της ΝΔ, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι:

  • 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι πήραν εφάπαξ τη 13η σύνταξη. Οι μόνοι που είπαν όχι στους χαμηλοσυνταξιούχους ήταν ο Κυριάκος Μητστοτάκης και η ΝΔ μετά από οδηγίες…
  • Η αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές ήταν για το 2017. Ήταν σαφές και στη σχετική τροπολογία στη Βουλή. Ούτε αυτό δεν κατάλαβαν στη ΝΔ και το Ποτάμι; Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή σημείωνε: “Από 1/1/2017 εφαρμόζονται οι ίδιοι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη τη χώρα, εκτός από τα νησιά των νομών […] όπου παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μέχρι 31/12/2017”. Τι δεν κατάλαβαν; Στη Βουλή οι ηγεσίες της ΝΔ και του Ποταμιού πάνε μόνο για την “ατάκα” χωρίς να γνωρίζουν τι ψηφίζουν;…
  • Για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, την επιστολή, που έγινε αποδεκτή στο σύνολό της, αναφέρεται ότι “ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας (ειδικά στο Πρόγραμμα για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Ειδάλλως, θα χρησιμοποιήσουμε την υπεραπόδοση για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών”. Διαφωνεί η ΝΔ; Κατ’ αυτή η υπεραπόδοση προς τα που πρέπει να κατευθύνεται; Η κυβέρνηση με τις πράξεις της και τα κείμενά της δείχνει την κατεύθυνση.
  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που υπόσχεται στους θεσμούς να υλοποιήσει ό,τι θέλουν “και πέρα από το πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί” (ομιλία στη ΔΕΘ) και διαφωνεί με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, σήμερα για τι ακριβώς προσπαθεί να πείσει την κοινωνία; Αν εκτιμά ότι έκανε λάθος ας βγει δημόσια να το ομολογήσει. Δεν είναι ντροπή».

Οι κυβερνητικοί κύκλοι καταλήγουν με το εξής «Υστερόγραφο»: «Στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει δύο συντελεστές ΦΠΑ: 11% και 22%. Τα φάρμακα, που σήμερα είναι στο χαμηλό ΦΠΑ (6,5%), που θα τα εντάξει; Θα απαντήσει ποτέ; Για να γνωρίζουν οι πολίτες…».