Σε συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία πρότεινε ο ESM, κατέληξε το σημερινό Eurogroup. «Όσον αφορά την εργασία για να φτάσουμε σε τεχνική συμφωνία, είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και θα δουλέψουν πάνω στα ανοιχτά ζητήματα», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε τη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως ανέφερε, συζητήθηκε και το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Χωρίσαμε τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα. Μετά είχαμε τα μεσοπρόθεσμα που είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε στο τέλος του προγράμματος εφόσον χρειαστεί», ανέφερε.

«Έχει γίνει σημαντική πρόοδος, είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Σε ενάμιση χρόνο έχουμε καταφέρει μέσα από βαθιές μεταρρυθμίσεις, να γυρίσουμε σελίδα και ήδη οι καρποί αυτής της προσπάθειας έχουν αρχίσει και φαίνονται», τόνισε, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν άμεσα στην Αθήνα, για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία. Ακολουθεί σειρά δράσεων σε πάρα πολλούς τομείς. «Θα τα καταφέρουμε σύντομα και σε ό,τι αφορά το χρέος. Το Eurogroup αποδέχτηκε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας, με στόχο να φτάσουμε στα επιτυχή συμπεράσματα και να δούμε πώς θα φέρουν καρπούς οι θυσίες των Ελλήνων».

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να πω πολλές λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα. Με βάση την εντολή του ESM συντάξαμε εφικτές προτάσεις και νομίζουμε ότι θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όταν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μετά το 2016 με ορίζοντα το 2060. Υπάρχουν αβεβαιότητες ωστόσο που μπορούν να αλλάξουν τη παγκόσμια αγορά.

  • Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για αυτό το σκοπό έχουν παρθεί τρία σετ μέτρων:
  • Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη και οι δόσεις για το ’30 και το ’40 θα είναι πιο μικρές.
  • Το δεύτερο αφορά τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων και τη μείωση των επιτοκίων.
  • Το τρίτο αφορά στις μακροπρόθεσμες προθέσεις, σε ομόλογα που επεκτείνουν την ωρίμανση και πάλι

Μείωση επιτοκίων και των κινδύνων των επιτοκίων. Θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγάλο διάστημα ωρίμανσης. Θα υπάρξει εξαρχής κάποια δαπάνη καθώς μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα υψηλά επιτόκια στην αρχή. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα για την Ελλάδα. Για τα κράτη μέλη και το ESM θα υπάρξει μία εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα δαπάνες που θα δημιουργηθούν αρχικά, θα ισοσταθμιστούν μακροπρόθεσμα».