«Έχει ακόμη λίγη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρηματικών δανείων» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η συμφωνία επί της αρχής του νομοσχεδίου παραμένει, ωστόσο ακόμα υπάρχουν εκκρεμότητες ως προς το μέγεθος των εταιριών που θα εντάσσονται στο μηχανισμό. Πάντως, όπως είπε, θα υπάρχει κατηγοριοποίηση, ανάλογα με τον κύκλο εργασιών τους. Χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε πως υπάρχουν 3 επίπεδα τζίρου που θα λαμβάνονται ως κριτήριο ένταξης στη ρύθμιση, ενώ μεταξύ των θεμάτων που μένουν προς ρύθμιση είναι και το ποιοι φόροι και πώς θα «κουρεύονται», ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξαιρείται ο ΦΠΑ.

Σημειώνεται ακόμη, ότι για όλες τις εταιρίες, ανεξαρτήτως μεγέθους, θα προβλέπεται και η παρέμβαση του δικαστικού διαμεσολαβητή.

Επίσης, ερωτηθείς για το πότε θα αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων εταιρειών, διευκρίνισε ότι η παύση αυτή θα ενεργοποιείται από τη στιγμή που κατατίθεται η αίτηση και έως ότου αυτή γίνει αποδεκτή και στη συνέχεια, μέχρι να υπάρξει δικαστική επικύρωση. Όπως σημείωσε ο ίδιος, από την ώρα που θα γίνει δεκτή η νόμιμη αίτηση, μέχρι να συμφωνήσουν το 60% των πιστωτών και όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις.

Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και εντός 10-12 ημερών θα υπάρξει ανταλλαγή email σε ανώτατο επίπεδο με τις νέες προτάσεις.