Κατατέθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή οι τροπολογίες για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και αναμένεται να συζητηθούν την Πέμπτη στην Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αφορούν στο ΕΚΑΣ, τα ειδικά μισθολόγια κ.ά. Με την ψήφισή τους αναμένεται να «ξεκλειδώσει» η υποδόση των 7,5 δισ. ευρώ.

Στη δέσμη των τροπολογιών λαμβάνονται μέτρα για:

1. ΕΚΑΣ. Από 1η Ιουνίου και όχι από 1η Ιανουαρίου εφαρμόζονται τα νέα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, που οδηγούν σε περικοπή του επιδόματος για περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχους, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή

Η τροπολογία ορίζει ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων του Ε.Κ.Α.Σ. που εισάγονται με το ν. 4387/2016 αρχίζει από 1.6.2016. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εκδιδόμενη σε ετήσια βάση αναπροσαρμόζονται τα ποσά που αναφέρονται στα εισοδηματικά κριτήρια της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καθώς και τα ποσά του επιδόματος.

2. Ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση καλείται να βρει τα ισοδύναμα που θα αποτρέψουν το πάγωμα από 1.1.2017 μέχρι 31.12.2018 κάθε μισθολογικής ωρίμανσης και μισθολογικής προαγωγής των λειτουργών και υπαλλήλων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, δικαστικοί κ.τλ.).

Στην σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι «η ως άνω διάταξη δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που τα εμπλεκόμενα υπουργεία προσδιορίσουν δημοσιονομικές παρεμβάσεις ισοδύναμης καθαρής εξοικονόμησης δαπανών μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα εξειδικευθούν και νομοθετηθούν μέχρι 30.9.2016 και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1.1.2017.».

3. Κόφτης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε περιπτώσεις που υπάρχει απόκλιση αλλά αυτή οφείλεται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου οικονομικού έτους με δημοσιονομική επίπτωση που ξεπερνάει το 0,5% του ΑΕΠ. Ετσι, το «ύστερα από ειδική διαβούλευση με τους Θεσμούς που εμπλέκονται στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής», αντικαθίσταται από το… «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».

4. Εταιρείες ακινήτων. Καταργείται, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των εταιρειών, η επιβολή μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού φόρου 3,5 τοις χιλίοις για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.). Ετσι, ο συντελεστής του συμπληρωματικού φόρου για τα μη ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (Α.Ε.Ε.Α.Π.) είναι 5,5 τοις χιλίοις. Ο λογαριασμός είναι 6,5 εκατ. ευρώ.