Η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, μετά από μια μακροχρόνια διαπραγμάτευση, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευκαιρία για μια νέα αρχή, στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

*Του Κωνσταντίνου Μίχαλου

Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει τώρα να κερδηθεί είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, με βάση ένα νέο μείγμα πολιτικής, που θα αναγνωρίζει ως κινητήριο δύναμη της οικονομίας τον ιδιωτικό τομέα

Το νέο αυτό μείγμα θα πρέπει να θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Είναι σημαντικό, με τα χρήματα της πρώτης δόσης να αρχίσει κατά προτεραιότητα η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Εξίσου σημαντική αναγκαιότητα είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της χώρας, ιδιαίτερα σε εξωστρεφείς και κρίσιμους για την ανάπτυξη κλάδους.

Το 2015, εξαιτίας των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και της αβεβαιότητας, η Ελλάδα υποχώρησε έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας του IMD (Institute for Management Development). Θα πρέπει, επομένως, να υπάρξουν άμεσα μέτρα βελτίωσης του επιχειρηματικού, επενδυτικού και φορολογικού περιβάλλοντος. Οι προσπάθειες για την επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος της ελληνικής οικονομίας, αυτού της φοροδιαφυγής, θα πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση και κάθε ενδεχόμενη επιτυχία να συνδεθεί άμεσα με μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει και να ολοκληρώσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές τόσο στην οικονομία όσο και στο κράτος. Όχι ως απαιτήσεις των δανειστών που πρέπει να ικανοποιηθούν αλλά ως μια εθνική αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, παραγωγικής και ανταγωνιστικής ελληνικής οικονομίας. Τέλος, χρειάζεται να εφαρμοστεί με συνέπεια, ένα σαφές σχέδιο για την υλοποίηση τόσο των απαιτούμενων αποκρατικοποιήσεων, όσο και μιας σειράς ώριμων μεγάλων έργων υποδομής, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Ενίσχυση της ρευστότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων, στρατηγικών αποκρατικοποιήσεων και μεγάλων έργων, θα πρέπει να τεθούν τώρα σε άμεση προτεραιότητα, ώστε η χώρα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ