Πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το colpo grosso πολλών ελληνικών επιχειρήσεων που παρακάμπτουν τα capital controls και αποφεύγουν τη φορολόγηση με παραθυράκι μέσω POS (τερματικά αποδοχής καρτών) από τη Βουλγαρία ή άλλες χώρες.

Το σύστημα που χρησιμοποιείται για τη φοροδιαφυγή και την παράκαμψη των capital controls έχει εντοπιστεί τόσο από την Αθήνα, όσο και από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη.

Mέχρι στιγμής οι διαρροές κεφαλαίων φαίνεται ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν και έτσι χάνονται έσοδα που θα έπρεπε να εισπράττει το Δημόσιο μέσω της φορολόγησης του κύκλου συναλλαγών επιχειρήσεων, ενώ φεύγει χρήμα στο εξωτερικό.

Συγκεριμένα επιχειρήσεις έχουν βρει διέξοδο στα capital controls με την απόκτηση ασύρματων τερματικών αποδοχής καρτών που συνδέονται με λογαριασμούς σε άλλες χώρες.

Τα ασύρματα – φορητά αυτά POS δέχονται πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Ο λογαριασμός όψεως ανοίγεται στο όνομα της επιχείρησης, διαθέτει μοναδικό IBAN και βρίσκεται σε τράπεζα με έδρα εκτός Ελλάδος.

Μέσα σε δευτερόλεπτα από την είσπραξη της πληρωμής του πελάτη μέσω του ασύρματου POS, τα χρήματα μεταφέρονται στο λογαριασμό της επιχείρησης εκτός Ελλάδος. Ο επιχειρηματίας μπορεί να εκταμιεύσει αμέσως τα χρήματά του, χρησιμοποιώντας την επαγγελματική Mastercard σε οποιοδήποτε ΑΤΜ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Μπορεί επίσης να μεταφέρει τα χρήματα από το λογαριασμό του σε οποιοδήποτε τραπεζικό λογαριασμό παγκοσμίως.

Έτσι η επιχείρηση δεν υπόκειται σε κανένα περιορισμό για την κίνηση κεφαλαίων.