Περικοπές μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο, τόσο εντός του 2016 όσο και εντός των επομένων δύο ετών, αναγκάζεται πλέον να αποδεχθεί η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει την αξιολόγηση του τρέχοντος Μνημονίου και να επιτύχει την πολυπόθητη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα ανοίξει τον δρόμο και για την επαναρρύθμιση του δημοσίου χρέους.

Οπως αποκαλύπτεται από το κείμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συνοδεύει τις εαρινές της προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο κυρίως «πακέτο» μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, περιλαμβάνονται και περικοπές αμοιβών στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν, στο «πακέτο» των 5,4 δισ. ευρώ περιλαμβάνεται «εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία ΙΧ, τους φόρους κατανάλωσης (κύρια στα προϊόντα ενέργειας), τα αλκοολούχα και τον καπνό».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, πίσω από την αναφορά της Κομισιόν σε «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο» κρύβεται μυστική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για άμεση επιβολή μειώσεων στις αποδοχές 400.000 και πλέον εν ενεργεία και συνταξιούχων λειτουργών του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια». Συγκεκριμένα, αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών, ώστε να προκύψουν εξοικονομήσεις δαπανών μέσω περικοπών στις αποδοχές τόσο των εν ενεργεία όσο και των συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί, οι νέες επώδυνες αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι οι προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί στο ίδιο υποσύνολο μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον ΦΠΑ (αύξηση του κανονικού συντελεστή από το 23% στο 24%, νέο κύμα κατάργησης μειωμένων συντελεστών κ.λπ.), για τις οποίες έχει ήδη αποφασιστεί η εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2016.

Πέραν όμως των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί πιθανότατα εντός του 2016 ή το αργότερο μέχρι την 1η-1-2017 να προχωρήσει σε αντίστοιχα μέτρα και για τους μισθούς των πολιτικών υπαλλήλων του Δημοσίου, για τους οποίους τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ οι διατάξεις του νέου μισθολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με το να αποδεχτεί από μόνη της να εφαρμόσει σύστημα αυτόματων περικοπών στις δαπάνες του Δημοσίου σε περίπτωση διαπίστωσης αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους της επικείμενης συμφωνίας έχει, ουσιαστικά, ήδη προαποφασίσει να προχωρεί ανά τακτά διαστήματα σε μειώσεις μισθολογικών δαπανών.