Οι πληροφορίες ότι τα εναλλακτικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup θα φέρουν μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8% προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μέσω Twitter, αλλά και την απάντηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη.

«Το πρωινό ψέμα του “ισχύς και χρήμα”, είναι ότι θα γίνουν 8% περικοπές σε συντάξεις και μισθούς. Συνεχίστε», έγραψε ο κ. Παππάς. Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος σημείωσε: «Αντί να τους αφήνετε να παραπληροφορούν Υπουργέ μου, δεν μας λέτε τί θα είναι τα +3,6 δις που συμφωνήσατε;».

twitter

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», τα εναλλακτικά μέτρα που συμφώνησε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αφορούν στην ουσία τη νομοθέτηση «κόφτη» δαπανών, αφού όλοι αποδέχονται ότι η επιβολή νέων φόρων δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση, καθώς έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων και δεν θα αποδώσει.

Στο Eurogroup οι πιστωτές ζήτησαν και ο κ. Τσακαλώτος συμφώνησε ότι χρειάζεται ένα πρόσθετο πακέτο προληπτικών μέτρων 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ σε περίπτωση που υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους του τρέχοντος προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών επεξεργάζεται τα εναλλακτικά σενάρια για τον αυτόματο έλεγχο των δαπανών. Συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.