Με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, που φτάνουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ, κλείσιμο της επιχείρησης από 3 μήνες έως ένα χρόνια, ακόμα και με 6μηνη φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι αρνούνται να δεχτούν πληρωμές με κάρτες, αν και διαθέτουν μηχανάκια POS.

Από τον περασμένο Ιούλιο με την επιβολή των capital controls αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και παράλληλα υπήρξαν πολλές καταγγελίες για επιχειρήσεις οι οποίες ήταν εφοδιασμένες με τα αναγκαία μηχανάκια, αλλά δεν δέχονταν κάρτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Οι ποινές

-Γίνεται σύσταση για συμμόρφωση εντός οριζόμενης προθεσμίας
-Αν δεν συμμορφωθεί επιβάλλεται πρόστιμο από 1.500-1.000.000 ευρώ. Αν σε βάρος του ίδιου ατόμου εκδοθιούν 3 αποφάσεις το ανώτατο όριο προστίμου διπλασιάζεται
-Προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης ή τμήματος από 3 μήνες έως ένα έτος
-Ποινή φυλάκισης έως 6 μήνες
-Η επιχείρηση υποχρεούται να απαντά εγγράφως σε καταγγελίες που επιβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Αν δεν το πράξει κινδυνεύει με πρόστιμο από 500-5.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο αυξάνεται έως τις 50.000 ευρώ.

Το σχέδιο υποχρεωτικής χρήσης των ειδικών μηχανημάτων αφορά όλες τις λιανικές πωλήσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις και παροχή υπηρεσιών από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα θα μειωθεί το όριο των συναλλαγών με μετρητά. Ένα από τα σενάρια είναι να μπει πλαφόν στις πληρωμές μετρητών με όριο τα 200-300 ευρώ.