«Όλα κατέρρευσαν με την επιμονή του (Τσίπρα) να διατηρήσει τόσο καιρό στη θέση του τον κ. Βαρουφάκη, ενώ γνώριζε ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά στο ΔΝΤ και στην αμερικανική κυβέρνηση. Ήταν ακατάλληλος και υπερφίαλος» λέει ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Θάνος Κατσάμπας, και περιγράφει το άγνωστο παρασκήνιο των μυστικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Κριστίν Λαγκάρντ, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2015.

Ο κ. Κατσάμπας, μιλώντας στη RealNews, αποκαλύπτει ότι ενώ πήρε εντολή από τον Αλέξη Τσίπρα να διαπραγματευτεί απευθείας με την Κριστίν Λαγκάρντ το θέμα της απομείωσης των δόσεων αλλά και τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο, για άγνωστους λόγους, ο πρωθυπουργός υπαναχώρησε και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Κατσάμπα, ήταν η αντίστροφη μέτρηση στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ο κ. Κατσάμπας είναι ο Έλληνας με τη μακροβιότερη θητεία στο ΔΝΤ. Παραιτήθηκε, όπως λέει ο ίδιος, μετά την αναχώρηση του Βαρουφάκη και του Ρουμελιώτη, στις 7 του περασμένου Απριλίου, μετά την διαβόητη επίσκεψη στο ΔΝΤ στις 5 Απριλίου. Όπως αποκαλύπτει, ο κ. Τσίπρας είχε δώσει εντολή στον ίδιο να διαπραγματευτεί την παράταση αποπληρωμής των δόσεων, αλλά κατά τη συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ αποκλείστηκε από τις συζητήσεις.

Εκτίμησε πάντως ότι η «τελευταία ευκαιρία» της Ελλάδας να βγει από την κρίση «χάθηκε το Δεκέμβριο του 2014, όταν η ελληνική οικονομία είχε κατορθώσει να επιτύχει έναν θετικό αριθμό ανόδου». «Η κυβέρνηση με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της επανέφερε την οικονομία σε ύφεση το 2015, που θα συνεχιστεί και το 2016» δήλωσε.

Πώς χαρακτηρίζει Τσίπρα, Στουρνάρα, Σαμαρά και Βενιζέλο

Αλέξης Τσίπρας
Ευφυής, αλλά άπειρος πολιτικός σε διεθνείς οικονομικές σχέσεις. Έπεσε θύμα ημιμαθών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένων και μελών του υπουργικού συμβουλίου.

Γιάννης Στουρνάρας
Το κατάλληλο πρόσωπο την κατάλληλη χρονική στιγμή, με θητεία που διακόπηκε την ακατάλληλη χρονική στιγμή. Μάθαινε γρήγορα και άκουγε. Ευφυής και ευέλικτος

Αντώνης Σαμαράς
Το κατάλληλο πρόσωπο στην ακατάλληλη χρονική στιγμή. Είχε εξαιρετικό οικονομικό επιτελείο, αλλά παρασύρθηκε από τους πολιτικούς του συμβούλους

Ευάγγελος Βενιζέλος
Ακατάλληλο πρόσωπο σε μια κρίσιμη περίοδο για εμπέδωση της αξιοπιστίας της χώρας. Χαράμισε τις διαπραγματευτικές του ικανότητες και τη ρητορική του δεινότητα με επιμονή για «πολιτικές λύσεις» που υπέσκαψαν τη φερεγγυότητά του