Αλλάζουν όλα στη φορολογία εισοδήματος μέχρι τις αρχές Μαρτίου, καθώς όπως ξεκαθαρίστηκε κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο, όλες οι φορολογικές διατάξεις που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους τόσο για το 2016 όσο και για τη διετία 2017-2018 θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς και να ψηφιστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης.

Μάλιστα, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα παραδώσει εντός της ημέρας στους θεσμούς την πρότασή της για την αλλαγή στις φορολογικές κλίμακες.

Είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγουν όλα τα καυτά θέματα το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, αλλά και το θέμα των «κόκκινων» δανείων και η κυβέρνηση θέλει να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του μήνα.

Για σήμερα το πρωί έχει οριστεί συνάντηση για το ασφαλιστικό, παρουσία του υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Για τις 7 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνάντηση για το θέμα των «κόκκινων» δανείων, παρουσία και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα αποχωρήσουν την Παρασκευή και θα επιστρέψουν μετά από 10 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα αναλάβουν δράση τα τεχνικά κλιμάκια, καθώς θα πρέπει να λάβουν μορφή όχι μόνο οι προς ψήφιση διατάξεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού, αλλά και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2016-2019.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 15 Φεβρουαρίου, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές Μαρτίου.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή άφηνε ανοικτό χθες το βράδυ το ενδεχόμενο, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου να δοθεί παράταση στη ρύθμιση.

Το φορολογικό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της αξιολόγησης και η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τις προτάσεις της.

 

Ενδεικτικό της πίεσης που υπάρχει για άμεση συμφωνία επί του νέου φορολογικού είναι ότι, μετά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου και του κ. Σταθάκη (συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης) με τους επικεφαλής των θεσμών, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις αλλαγές στη φορολογία. Στις αλλαγές που θα φέρει το νέο φορολογικό περιλαμβάνονται το φορολογικό των αγροτών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εσόδων από τα ενοίκια και η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στην κλίμακα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φέρει σε έναν νόμο ολόκληρη τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία για την Αθήνα θα πρέπει να έχει επιτευχθεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες.