Μαίνεται ο «πόλεμος» στην αγορά για την πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και την συγκατάθεση που έδωσαν ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς.

Τον εργοδοτικό εμφύλιο προκάλεσε η συγκατάθεση των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) στο σχέδιο της κυβέρνησης να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές με την επιμελητηριακή κοινότητα της χώρας πρώτη να εκφράζει σύσσωμη την αντίρρησή της.

«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων. Αντίθετα, πρέπει να συνδυαστεί με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο, αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Μάλιστα ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι το σύνολο της αγοράς διαφωνεί με ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έστειλε νέα μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Εργασίας.

Το στρατόπεδο των εργοδοτικών κοινωνικών εταίρων που τάσσεται υπέρ «απολογείται» προτάσσοντας ως βασικό επιχείρημα την αποφυγή «ψαλιδίσματος» στις συντάξεις. Υπέρμαχοι του «όχι», από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για «αναποτελεσματική» επιλογή αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα που θα αυξήσει τα κρούσματα φοροδιαφυγής, εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας.

Σε επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χαρακτηρίζει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών «απεχθή» για τον κλάδο που εκπροσωπεί, χτυπώντας «καμπανάκι» για την επόμενη ημέρα αυτής της πρωτοβουλίας.

«Η εισφορά της τάξης του 20% που συζητείται να επιβληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα τους πλήξει σημαντικά, καθώς θα συνδέεται με ένα υψηλό ποσοστό του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οπότε, σε πολλές περιπτώσεις, φορολογία και εισφορές θα υπερβαίνουν κατά πολύ το 50% του εισοδήματός τους», επισημαίνει.

Την πλήρη αντίθεσή του στην κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, χαρακτηρίζοντας το φόρο «κεφαλικό».

Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους των εργοδοτικών φορέων, έκανε λόγο για κοινωνικά άδικο μέτρο και κυρίως οικονομικά αναποτελεσματικό, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και σε απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ανάλογη στάση τήρησε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου.  Οπως εξήγησε, έστω και 1% να αυξηθούν οι εισφορές για μία μικρή επιχείρηση, αυξάνεται αμέσως το κόστος λειτουργίας της. Μια τέτοια πρόταση, σύμφωνα με τον ίδιο, θα οδηγούσε τον επιχειρηματία σε περικοπή προσωπικού για να κρατήσει ανοιχτό το κατάστημά του. «Συζητάμε μία λύση που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως «ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η κατακόρυφη αύξηση της “μαύρης” εργασίας».

Επιστολή με την οποία δίνει εξηγήσεις γιατί δέχεται η ΕΣΕΕ αύξηση των εργοδοτικών εισφορών έστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης στις ενώσεις μέλη της.

Στη σχετική επιστολή σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι επικρατεί απόλυτη σύγχυση στην αγορά εξαιτίας του ότι δεν είναι καλά πληροφορημένοι αρκετοί έμποροι και πως «το ασφαλιστικό είναι ένα ενιαίο εθνικό θέμα, αλλά υπάρχουν δύο διαφορετικά θέματα για τις ασφαλιστικές εισφορές».

Ο κ. Κορκίδης υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή: «όσο με αφορά, έδωσα απαντήσεις και όχι δεν μετανιώνω αλλά επιμένω στη στάση, στη θέση μου, τις προτάσεις και τις αποφάσεις μου» και ζητάει από τους εμπόρους μέχρι την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016 να καταθέσουν προτάσεις για να συμπεριληφθούν στην πρόταση που θα  καταθέσει η ΕΣΕΕ στην κυβέρνηση.

Απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και οι επιστημονικοί φορείς

Ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτουν το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό οι επιστημονικοί φορείς της χώρας, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς, όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους ύστερα από συνάντηση των εκπροσώπων τους στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Όπως αναφέρουν, η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).

Σημειώνουν ότι η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κων. Λουράντος και το μέλος του Δ.Σ Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της Σ.Ε των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ευθ. Πρεκετές, ο Γ.Γ της Ομοσπονδίας Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του πανελλήνιου κτηνιατρικού Συλλόγου Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών Ι. Μαρμαράς.