Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης απέναντι στους διεθνείς πιστωτές αναφορικά με τις δεσμεύσεις της χώρας για μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές ορίζονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου πάνε πίσω την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα και το δεύτερο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν κατέστησαν ικανά να κάμψουν τις ενστάσεις του Euro Working Group, το οποίο κατά τη συνεδρίασή του εστίασε στα «αγκάθια» των κόκκινων δανείων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στο επίκεντρο των τεχνοκρατών βρέθηκαν τα κόκκινα δάνεια, με το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και το όριο πάνω από το οποίο θα βγαίνουν τα ακίνητα στο σφυρί να αποτελεί το μεγαλύτερο σκόπελο των διαπραγματεύσεων, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, με τους δανειστές να απορρίπτουν το σενάριο για κλιμακωτές επιβαρύνσεις που προτείνει η κυβέρνηση και να ζητούν ή γενική επιβολή αυξημένου ΦΠΑ ή ισοδύναμα και το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων.

Η αρνητική εισήγηση του Euro Working Group ουσιαστικά παραπέμπει τις όποιες αποφάσεις στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να φτάσει ακόμα και σε έκτακτη Σύνοδο κορυφής για το θέμα των κόκκινων δανείων ώστε να δοθεί λύση στο γόρδιο δεσμό των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο κορυφής, όπου θα έχει στο πλευρό της τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ματέο Ρέντσι. Ως εκ τούτου, πιθανό θεωρείται να «σέρνεται» η δόση των δύο δισ. ευρώ μέχρι να ληφθεί πολιτική απόφαση για την εκταμίευσή της ακόμα και από κάποια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Την ίδια ώρα η κρίσιμη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την οποία Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και Βάλντις Ντομπρόφσκις συνδέουν άμεσα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε αντίθεση με τον Μάριο Ντράγκι, ξεκινά από το Σάββατο, με τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΚΤ από τα stress tests. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών θα κινηθούν στο επίπεδο των 14 δισ. ευρώ, ανέφεραν δύο τραπεζικές πηγές στο Reuters. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι κεφαλαιακές ανάγκες κινούνται στα 4,5 δισ. ευρώ και για τις τέσσερις τράπεζες, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων, κάτι το οποίο ωστόσο φαίνεται να αμφισβητείται ευθέως από τις Βρυξέλλες. Όλο το βάρος από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου πέφτε τώρα πάνω στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο εκκρεμούσε από τις 15 Οκτωβρίου. Το επίμαχο ν/σ έρχεται με τη μορφή του κατεπείγοντος, με το κυβερνητικό επιτελείο να «τρέχει» ώστε να αποφύγει τη δαμόκλειο σπάθη του κουρέματος καταθέσεων (bail in). Σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση, που έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος,  μέχρι το τέλος του έτους, από 1η του 2016 θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για συμμετοχή των καταθετών στη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, κάτι το οποίο μετέφερε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόφσκις στις επαφές του με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα, επιτείνοντας τις πιέσεις για άμεση υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων.