Είναι γνωστό ότι ο Επενδυτικός Νόμος, που αποτελεί το βασικό εργαλείο στήριξης της Πολιτείας για την υλοποίηση επενδύσεων στην ελληνική επικράτεια μένει σχεδόν ανενεργό. Η προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου αναμένεται εδώ και ενάμισι χρόνο, ενώ πάνω από το 75% των ενταγμένων επενδυτικών σχεδίων στους Νόμους 3299/04 και 3908/2011 δεν υλοποιούνται.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Ο καθορισμός οργάνων ελέγχου για την πραγματοποίηση επιτόπιων επιθεωρήσεων καθυστερεί απελπιστικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για την καταβολή των εγκεκριμένων ποσών επιχορήγησης. Η Γνωμοδοτική Επιτροπή έχει να συνεδριάσει από τα τέλη του 2014, ενώ το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) – το οποίο θα έπρεπε να λειτουργεί πλήρως από τον Φεβρουάριο του 2011 – δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους επενδυτικούς φορείς, καθώς επιμέρους πεδία παραμένουν ανενεργά.

Εάν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να κινητοποιήσει τις επενδύσεις, θα πρέπει να δράσει άμεσα. Χρειάζεται ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου, με ένα νέο πλαίσιο.

Ένα πλαίσιο το οποίο θα ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της αγοράς

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να εμπλουτιστούν περαιτέρω οι μορφές ενίσχυσης των επενδυτικών φορέων, συμπεριλαμβάνοντας, πέραν της επιχορήγησης και την επιδότηση των τόκων για τα μεσομακροπρόθεσμα δάνεια που λαμβάνονται για την υλοποίηση της ενισχυόμενης δαπάνης. Εξίσου απαραίτητη θεωρείται η αύξηση των ανώτερων ποσοστών ενίσχυσης, στο πλαίσιο αναθεώρησης του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς και η πρόβλεψη για ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων τα οποία έχουν ξεκινήσει την υλοποίησή τους από 1-7-2014, ώστε να καλυφθεί η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης τους τελευταίους 20 μήνες. Επίσης, για τα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, τόσο του Ν.3908/2011 όσο και του Ν.3299/04, θα πρέπει να τροποποιηθεί ο χρόνος υλοποίησης τουλάχιστον ως την 31-12-2017.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις της αγοράς, προκειμένου να στηριχθεί η επενδυτική δραστηριότητα.

* Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ.