Διευκρινίσεις σχετικά με το συντελεστή ΦΠΑ που θα ισχύει για παραδόσεις αγαθών, μετακινήσεις και άλλες δραστηριότητες στα νησιά γενικά, μετά την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα έξι πρώτα νησιά (Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο) από 1 Οκτωβρίου 2015, δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Μεταξύ άλλων, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι επαγγελματίας, με έδρα την Πάρο, για δουλειά που θα αναλάβει στην Κάρπαθο θα χρεώσει ΦΠΑ 23% και όχι 16% που ισχύει στην τελευταία. Επίσης, για το δρομολόγιο Τήνο-Μύκονο-Φολέγανδρο με πλοίο που έρχεται από τον Πειραιά ο ΦΠΑ θα είναι 23%. Όμως, για πλοίο που κάνει μόνο το δρομολόγιο Τήνο-Φολέγανδρο ο ΦΠΑ θα είναι 16%.

Στην εγκύκλιο περιλαμβάνονται συγκεκριμένα παραδείγματα για το ΦΠΑ που θα επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση, τα οποία είναι τα ακόλουθα:

Παράδειγμα 1

Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Νάξο παραδίδει παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από το συνεταιρισμό του νησιού σε υποκείμενους στο φόρο που είναι εγκατεστημένοι στην Κω, τη Λέσβο και τη Χίο, αποστέλλοντας τα αγαθά στα νησιά αυτά. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%.

Παράδειγμα 2

Υποκείμενος που διαθέτει επιχείρηση στη Μύκονο παραδίδει νωπό κρέας σε κατάστημα πώλησης τροφίμων (super market) που έχει έδρα τη Ρόδο και υποκαταστήματα στη Σάμο και τη Σύρο. Για την ανωτέρω παράδοση τιμολογεί την έδρα της επιχείρησης στη Ρόδο και αποστέλλει τα πωλούμενα αγαθά στα υποκαταστήματα της επιχείρησης. Οι πράξεις αυτές υπάγονται στο συντελεστή 9%.

Παράδειγμα 3

Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στην Πάρο παραδίδει σε ιδιώτη πελάτη του ένα μηχάνημα ψύξης-θέρμανσης και το παραδίδει με ευθύνη του στην οικία του στην Αντίπαρο. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23%, παρότι η Αντίπαρος ανήκει στην κατηγορία των νησιών που υπάγονται στους χαμηλούς συντελεστές, καθώς το πρόσωπο που λαμβάνει τα αγαθά είναι ιδιώτης. Το ίδιο πρόσωπο-λήπτης των αγαθών διαθέτει, επίσης, ατομική επιχείρηση και αγοράζει αντίστοιχο μηχάνημα για τον εξοπλισμό των τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτει στην Αντίπαρο από τον ίδιο πωλητή, ο οποίος το μεταφέρει σε αυτόν. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στο συντελεστή 16%.

Παράδειγμα 4

Υποκείμενος που είναι εγκατεστημένος στη Σκιάθο τιμολογεί επιχείρηση στη Σκόπελο για οικοδομικά υλικά, τα οποία, ωστόσο, αποστέλλει στον Αγ. Γεώργιο Ευβοίας κατ’ εντολή του πελάτη του. Η συναλλαγή αυτή υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%. Η παροχή υπηρεσιών από υποκειμένους στο φόρο εγκατεστημένους αποκλειστικά σε κάποιο από τα ανωτέρω έξι νησιά δεν υπάγεται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ , ακόμη κι αν οι υπηρεσίες αυτές εκτελούνται υλικά σε νησί του Αιγαίου, για το οποίο εξακολουθεί να ισχύει η εν λόγω κατά 30% μείωση, δεδομένου ότι στην περίπτωση αυτή δεν πληρούται ο όρος της ύπαρξης μόνιμης εγκατάστασης σε νησί με μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, από την οποία να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες.

Παράδειγμα 5

Μηχανικός εγκατεστημένος στη Ρόδο παρέχει υπηρεσίες επιτόπιας επίβλεψης της ανέγερσης τουριστικών κατοικιών στην Κάρπαθο. Οι εν λόγω υπηρεσίες υπάγονται στο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Ομοίως, δεν υπάγονται στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές οι υπηρεσίες που παρέχονται από υποκειμένους εγκατεστημένους σε νησί όπου εφαρμόζονται οι μειωμένοι αυτοί συντελεστές, στην περίπτωση που οι εν λόγω υπηρεσίες εκτελούνται υλικά σε κάποιο από τα έξι ανωτέρω νησιά ή στη λοιπή ηπειρωτική ή νησιωτική Ελλάδα.