Τεράστια δόση, ύψους 24 δισ. ευρώ, αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση από τους διεθνείς δανειστές μέσα στον Αύγουστο, προκειμένου να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα και να αποπληρώσει τα δάνεια προς την ΕΚΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής της Κυριακής, το οποίο αναδημοσιεύει το Reuters.

Σύμφωνα με την Αυγή, οι ελληνικές αρχές αναμένεται να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στα μέσα Αυγούστου. Από την πρώτη δόση των 24,36 δισ. ευρώ, τα 10 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, τα 7,16 δισ. για την αποπληρωμή του δανείου-γέφυρας, ενώ 3,2 δισ. ευρώ θα πάνε σε ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ και σε άλλες πληρωμές.

Υπολογίζεται πως οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους, καθώς η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των εκροών καταθέσεων όταν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές απείλησε τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, σημειώνει το Reuters.

Εάν οι συνομιλίες δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως, οι ευρωπαϊκές αρχές ενδεχομένως να πρέπει να παρέχουν περαιτέρω προσωρινή χρηματοδότηση όπως έκαναν τον Ιούλιο με το δάνειο-γέφυρα του, αν και η Αυγή αναφέρει ότι αυτή η πιθανότητα δεν έχει συζητηθεί με τους πιστωτές.