Φορολογικά, δημοσιονομικά, ενεργειακά και αδειοδοτήσεις τέθηκαν επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων, ενώ μέσα στην ημέρα φτάνει στην Αθήνα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και ξεκινάει η ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Όλες οι συζητήσεις έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα – σύμφωνα με την ελληνική πλευρά – και ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος, ενώ οι θεσμοί επισκέφθηκαν εκ νέου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επισήμανε ο αξιωματούχος.

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενημέρωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο Μέγαρο Μαξίμου, για τα ανοιχτά θέματα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές «κινείται ομαλά».

Ο κ. Τσακαλώτος μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό μετέβη στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας και του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρου Σαγιά.

Οι αρχικές εκτιμήσεις από την πλευρά των θεσμών κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3% φέτος.

Ύφεση αυτής της τάξεως οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ακυρώνοντας τον προηγούμενο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% φέτος. Ο μοναδικός στόχος τον οποίο εξακολουθεί να θεωρεί ρεαλιστικό το υπουργείο Οικονομικών είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και όλοι οι ενδιάμεσοι στόχοι τελούν υπό αναθεώρηση.

Στο μεταξύ την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων εξέφρασε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, η πορεία των συζητήσεων είναι «θετική» και «εποικοδομητική» και μπορεί να επιτρέψει την ολοκλήρωσή τους «το γρηγορότερο δυνατό», κάτι που «ικανοποιεί» την Επιτροπή.

Επίσης, επανέλαβε ότι ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν στην Αθήνα, βρίσκεται ήδη επί τόπου και ηγείται των «εντατικών διαπραγματεύσεων» με τις ελληνικές αρχές.

Τέλος, είπε πως οι τελευταίες δύο ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή και οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν σε αυτές, αποδεικνύουν πως οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ακολουθούνται, όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί.