Συνεδριάζουν εκ νέου και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ και στο επίκεντρο των συνομιλιών τους βρίσκεται η γέφυρα χρηματοδότησης που χρειάζεται η Ελλάδα.

«Είναι πρόβλημα να βρεθούν αυτά τα χρήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Περιμένουμε τις συμβουλές των κλιμακίων των ειδικών, θα λύνονταν πιο εύκολα τα προβλήματα τον Φεβρουάριο, ήταν καταστροφικό το δημοψήφισμα, είμαστε όλες δημοκρατικές χώρες, ήταν αναπόφευκτο να γίνει αυτό αφού έγινε το δημοψήφισμα και χρειάζεται τώρα μεγαλύτερο bail out λόγω του κλεισίματος των τραπεζών», τόνισε ο υπουργός της Ιρλανδίας, Μ. Νούναν.

«Είναι δύσκολο να βάλουμε λεφτά χωρίς όρους», είπε ο Φινλανδός Μ. Στούμπ που έσπευσε όμως να προσθέτει ότι δεν πρέπει να υποτιμάμε τις ικανότητες δικηγόρων και οικονομολόγων της ΕΕ για λύση, ίσως δοθούν διμερή δάνεια.

Το θέμα της γέφυρας χρηματοδότησης προς την Αθήνα μέχρι να ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο μνημόνιο βρίσκεται στο μικροσκόπιο και του EuroWorking Group.

Το έγγραφο που έχουν μπροστά τους οι τεχνοκράτες του EuroWorking Group για το δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο γίνει λόγος για έξι συγκεκριμένες επιλογές και τονίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου – γέφυρα είναι 12 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα για να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η λύση στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα οι επιλογές είναι:

-Τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

– Διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.

– Μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα ή ως χορηγία.

– Μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

– Τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

– Χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, οι οποίοι όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Αντιδράσεις από τη Μεγάλη Βρετανία

O Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν απέκλεισε κάθε συμμετοχή της χώρας του σε μία χρηματοδότηση – γέφυρα της Ελλάδας μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΜΧΣ), στον οποίο συμμετέχουν και οι 28 χώρες της ΕΕ.

Ο Όσμπορν μίλησε χθες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς αυτοί επρόκειτο να αναζητήσουν τρόπους για να χορηγήσουν στην Ελλάδα ένα ενδιάμεσο δάνειο, έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το δάνειο που θα δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), δηλαδή το ταμείο για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.

Η παρέμβαση του Βρετανού υπουργού είχε σκοπό να μη χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ – όπως προβλέπει μία από τις πολλές προτάσεις που εξετάζονται στις Βρυξέλλες – για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο ΕΜΧΣ ιδρύθηκε το 2010 και χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

«Οι συνάδελφοί μας της Ευρωζώνης έλαβαν το μήνυμα δυνατά και καθαρά, ότι δεν θα ήταν αποδεκτό να εξετασθεί και πάλι το θέμα της βρετανικής στήριξης για βοήθεια σε χώρες της Ευρωζώνης», δήλωσε στο Ρόιτερς πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η επιλογή του ΕΜΧΣ είναι «πολύ απίθανο να κερδίσει έδαφος» και πιθανόν δεν θα συζητηθεί στο σημερινό συμβούλιο των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Το 2011, η Βρετανία είχe αρνηθεί και πάλι να χρησιμοποιηθεί ο ΕΜΧΣ για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Η απόφαση για τη χρήση του ΕΜΧΣ λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ – απαιτείται συμφωνία από 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της – και επομένως θα μπορούσε να παρακαμφθεί η αντίθεση του Λονδίνου. Ωστόσο, οι θεσμοί της ΕΕ δεν είναι πρόθυμοι να εξοργίσουν τους Βρετανούς ψηφοφόρους εν όψει του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ που θα γίνει το 2017.

Πάλι στο τραπέζι πρόταση Σόιμπλε για παράλληλο νόμισμα

Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις από τους συναδέλφους του. Τώρα ο Σόιμπλε έχει μια νέα πρόταση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Καθώς η Ελλάδα έχει άμεση ανάγκη για περίπου 7 δισεκ. ευρώ εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας, το ζήτημα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης της Αθήνας τέθηκε χθες στο Eurogroup.

Κατά τη συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Σόιμπλε πρότεινε η Αθήνα να εκδώσει υποσχετικές για να μπορέσει να πληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά επιλογών για μια χρηματοδότηση γέφυρα της Ελλάδας. Πάντως η έκδοση υποσχετικών, τονίζει η Handelsblatt, είναι μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη πρόταση, καθώς κάποιοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος.

Με τις υποσχετικές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποιες από τις υποχρεώσεις της Αθήνας στο εσωτερικό, όπως λογαριασμοί και μισθοί. Όμως οι υποσχετικές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα εξωτερικά χρέη της Ελλάδας.

Ήδη στις 20 Ιουλίου η Αθήνα πρέπει να πληρώσει 3,5 δισεκ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέτασαν χθες μια σειρά επιλογών. Όπως αναφέρει η Handelsblatt μεταξύ των επιλογών είναι να ενεργοποιηθεί ξανά το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) το οποίο διαθέτει ακόμη 11,5 δισεκ. ευρώ. Επειδή όμως πρόκειται για χρήματα από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την αποδέσμευσή τους. Ήδη η Βρετανία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

Μια δεύτερη επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τους τόκους από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το ποσό για το 2014 και το 2015 φτάνει τα 3,2 δισεκ. ευρώ.