Διέξοδος σε μια σειρά ζητημάτων αναζητούν τεχνικά και νομικά κλιμάκια στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» σε τρία θέματα:

– Η γερμανική πλευρά διαμηνύει ότι για να συγκαλέσει το κοινοβούλιο της προκειμένου να ψηφιστεί ένα 3ο πρόγραμμα διάσωσης, θα πρέπει πρώτα η Ελλάδα να προχωρήσει σε ψήφιση νόμων, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο να γίνει μέσα σε 3 μέρες λόγω συνταγματικών κολλημάτων. Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως μπορεί να συγκαλέσει το γερμανικό κοινοβούλιο σε 2 εβδομάδες από τώρα, καθώς η τακτική λειτουργία του έχει διακοπεί λόγω του καλοκαιριού.

– Το δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μιλά για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Το πρόβλημα με αυτή τη στάση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν μπορεί να προχωρήσει στη διευκόλυνση μιας χώρας που έχει μη βιώσιμο χρέος.

Έτσι ενώ μέχρι σήμερα, η μη βιωσιμότητα του χρέους που επισήμανε η ελληνική πλευρά, θεωρούνταν μια πολιτική ρητορική για άσκηση πίεσης, τώρα μετά και τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος, θεωρείται μια αδυναμία διαπραγματευτική για αίτημα δανείου από τον ESM, με τον μηχανισμό να δηλώνει πως εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να το δανειοδοτήσει και πως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις, όπως πχ. η διευκόλυνση από την Παγκόσμια Τράπεζα.

– Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τον ELA και το ξεπάγωμα της ρευστότητας. Η πλευρά του επικεφαλής του ΔΝΤ, Μάριο Ντράγκι θα ήθελε πολιτική απόφαση ώστε σε επόμενο δ.σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να απελευθερώσει τον ELA. Ωστόσο, τεχνοκράτες επιμένουν ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα της ρευστότητας εάν δεν υπάρξει ρητή συμφωνία ή ρητή δήλωση κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει, τεχνικοί σύμβουλοι βρίσκονται στις Βρυξέλλες, και αναμένεται να εργάζονται μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας για την επίλυση των κολλημάτων.