Εφικτή θεωρεί πλέον μια βιώσιμη λύση το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι οποίες αναφέρουν πως όλα πρόκειται να κριθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο προσθέτοντας ότι οι ισχυρές αντιδράσεις υπάρχουν από χώρες που από την αρχή υπήρξαν αρνητικές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Σύνοδος Κορυφής ενημερώθηκε χθες για την πρόταση που ουσιαστικά αποτελεί το «κοινό έδαφος» και λαμβάνει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τις κοινές θέσεις των πολιτικών αρχηγών και τις προτάσεις των θεσμών.

Σήμερα, όπως συμπληρώνει, συζητείται η ελληνική πρόταση για πρόγραμμα δύο χρόνων με κοινές προαπαιτούμενες δράσεις -που δεν θα χρειάζεται κάθε τόσο να αλλάζουν ή να προστίθενται καινούργιες-, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα του χρέους, το αναπτυξιακό πακέτο και η χρηματοδότηση του προγράμματος.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές,«τo δημοψήφισμα, με ευθύνη συγκεκριμένων συστημάτων, γινόταν πάνω στο ερώτημα “ευρώ ή δραχμή”. Μάλιστα υποστήριζαν ότι αν βγει «όχι» αυτομάτως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ και θα είχε ως νόμισμα τη δραχμή! Αυτό σήμερα δεν υφίσταται. Όλοι συζητούν αν θα βρεθεί λύση, ποια θα είναι αυτή η λύση και πότε θα οριστικοποιηθεί».

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις χωρίς να αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα είναι και δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, του κλίματος που επικράτησε στις συζητήσεις . Ο κ. Τουσκ έκανε  σαφή αναφορά στις ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες που θα είχε μια ρήξη, χαρακτηρίζοντας αφελή όποιον δεν το καταλαβαίνει.

Τέλος επισημαίνουν πως η πρόταση που απορρίφθηκε από το δημοψήφισμα προέβλεπε πακέτο προαπαιτουμένων για χρηματοδότηση μόλις 5 μηνών, νέα προαπαιτούμενα μετά, ενώ δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το χρέος.