Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στο Παρίσι με στόχο να υπάρξει συμφωνία των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι ρόλο «διαμεσολαβητή» μεταξύ για το θέμα του χρέους αναλαμβάνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ  θέτοντας όμως ως προϋπόθεση να εμφανίσει η Αθήνα «ρεαλιστικές προτάσεις με διάρκεια και βιωσιμότητα» προκειμένου να καταφέρει να κάμψει τις αντιρρήσεις και τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και των άλλων ηγετών.

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στο Παρίσι για το «ελληνικό ζήτημα» δήλωσαν ότι η πόρτα των διαβουλεύσεων παραμένει ανοικτή και η κ. Μέρκελ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα από τον ESM.

Ο κ. Ολάντ στο χθεσινό τηλεφώνημα φέρεται να συνέστησε στον Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο συνομίλησε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν των αρχηγών στο οποίο να γίνεται σαφής η δέσμευσή τους για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και να μην ερμηνεύεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή «ρήξης» με την Ευρώπη.

Μάλιστα κάτι ανάλογο ζήτησε και από τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ του δημοψηφίσματος.

«Αλέξη βοήθησε με για να σε βοηθήσω» είπε ο κ. Ολάντ στο τηλεφώνημα με τον πρωθυπουργό. Μάλιστα του είπε «αν θες να διαπραγματευτείς σήμερα να φέρεις σοβαρές προτάσεις».

«Θέλουμε να μείνουμε στην Ευρώπη και φυσικά στην ευρωζώνη, να μην έχεις καμία αμφιβολία γι’ αυτό» σημείωσε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενημερώνοντάς τον ότι σε λίγες ώρες θα υποβάλει την παραίτησή του ο Γιάννης Βαρουφάκης, ώστε να τον πείσει ότι στόχος είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Αλέξη, θα συνεχίσω στα γαλλικά για να μην υπάρχει παρανόηση σχετικά με αυτό που θα σου πω και για να είναι η κατάσταση ξεκάθαρη μεταξύ μας. Εσύ θα πρέπει τώρα να κάνεις προτάσεις. Η μπάλα είναι στο δικό σου γήπεδο. Πρέπει να ξέρεις ότι πολλά ευρωπαικά κράτη θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Εάν θέλεις να το κάνεις σήμερα, πρέπει να το κάνεις σε σοβαρές βάσεις. Είμαι έτοιμος για να σε βοηθήσω αλλά πρέπει να κάνεις κάτι κι εσύ γι’ αυτό. Βοήθησέ με για να σε βοηθήσω», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κινηθεί γρήγορα. «Από εδώ και μπρος κάθε ώρα μετράει. Τα περιθώρια έχουν στενέψει. Πρέπει να κινηθείς άμεσα» κατέληξε ο Ολάντ.