Όλα τα βλέμματα είναι πλέον μοιραία στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Αύριο στις 14:00 ώρα Ελλάδας θα ξεκινήσει η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, που θα πραγματοποιηθεί λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ζήτησαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ για την ώρα δεν έχουν μιλήσει δημόσια για την Ελλάδα. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν μάλιστα σήμερα για να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στη χώρα και να διαβάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εντός της ημέρας πραγματοποιείται τηλεδιάσκεψη των Ζαν Κ. Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Μάριο Ντράγκι και Γέρουν Ντάισελμπλουμ για το συντονισμό των ενεργειών των θεσμών. Τα τηλέφωνα στις Βρυξέλλες έχουν πάρει φωτιά.

Τα σενάρια είναι δύο. Άλλωστε πίσω από τις δηλώσεις ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε και το αποτέλεσμα πρέπει να γίνει σεβαστό κρύβονται δύο αναγνώσεις.

Υπάρχουν ακραίες φωνές με το πρόσχημα ότι ο ελληνικός λαός μίλησε άρα η άποψή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Δηλαδή ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε όχι στο ευρώ.

Ωστόσο υπάρχουν μετριοπαθείς φωνές που θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στην Ελλάδα με μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομικά μέτρα.

Σε αυτές φαίνεται να εντάσσεται η Γαλλία που ζήτησε από την ΕΚΤ να μην μειώσει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ταυτόχρονα σχετικό ρόλο, τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων, παίζει η αποπομπή του Γιάννη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να σταλεί μήνυμα ότι η Αθήνα επιθυμεί άμεσα συμφωνία.