Σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως, υποβάθμισε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας ο οίκος Moody’s, με αρνητική προοπτική, λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο παρέμεινε αμετάβλητο και παραμένει Not Prime (NP).

Η ενέργεια αυτή του οίκου αφορά τα αξιόγραφα που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος Moody’s υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε  «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως, θέτοντας παράλληλα την εν λόγω αξιολόγηση σε καθεστώς περαιτέρω υποβάθμισης.

Η υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι δίχως τη στήριξη των πιστωτών της Ελλάδας, η χώρα θα χρεοκοπήσει.

Τα γεγονότα των πρόσφατων μηνών, εξηγεί, αντικατοπτρίζουν την απόσταση μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και αυτών που η Ελλάδα προτίθεται να αποδέχθεί, ώστε να υπάρξει συμφωνία για την παροχή νέας χρηματοδοτικής στήριξης

«Υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη χώρα» αναφέρει η Moody’s.

Σημειώνεται ότι για την Moody’s, χρεοκοπία υφίσταται μόνο εφόσον δεν αποπληρωθεί ομόλογο που βρίσκεται σε «χέρια» ιδιωτών πιστωτών.

«Για να αποφευχθεί η αθέτηση της πληρωμής του ιδιωτικού χρέους, πρέπει να υπάρξει άμεση συμφωνία με τους πιστωτές του επίσημου τομέα» αναφέρει η Moody’s.

Ακόμη όμως και εάν υπάρξει συμφωνία, η εφαρμογή της ενέχει αρκετές προκλήσεις, λόγω των πολιτικών και κοινωνικών αναταραχών.

Παράλληλα, η Moody’s επισημαίνει ότι παρά τη σημαντική συρρίκνωση του ελλείμματος, η χώρα έχει επιτύχει μικρή πρόοδο στην εφαρμογή μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων.

«Οι πιθανότητες οριστικής ρήξης μεταξύ Αθήνας και δανειστών παραμένουν αρκετά υψηλές» τονίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Όσον αφορά το χρέος, η Moody’s προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή είναι μη βιώσιμο. Για να καταστεί διαχειρίσιμο, η Ελλάδα οφείλει να επιτύχει μεγάλα πλεονάσματα για αρκετά χρόνια, προσθέτει.

«Η πιθανότητα μίας συντεταγμένης και από κοινού αναδιάρθρωσης του χρέους είναι περιορισμένη» εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα, το «ναι» θα αυξήσει την πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, αποτρέποντας τη στάση πληρωμών.

Όμως, το «ναι», συμπληρώνει, θα συνεπάγεται μία βραχύβια πολιτική αναταραχή, η οποία ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την αποπληρωμή της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Στο ενδεχόμενο του «όχι», η Moody’s εκτιμά ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας θα αυξηθεί, οδηγώντας τη χώρα εκτός Ευρωζώνης. «Η πιθανότητα για συμφωνία εάν επικρατήσει το όχι, είναι περιορισμένη» τονίζει καταλήγοντας.