Την Ελληνική θέση πως «το βασικό που θέλουμε είναι μια συζήτηση επί της βιωσιμότητας της λύσης» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον δημοσιογράφο Πάνο Χαρίτο, συμπληρώνοντας παράλληλα, πως «Θέλουμε μια πραγματική λύση και όχι να πρέπει μετά από μια εβδομάδα να κάνουμε τις ίδιες κουβέντες και να έχουμε τις ίδιες αγωνίες για Grexit και τα λοιπά. Την Δευτέρα οι δανειστές θα έχουν λάβει το μήνυμα από τον ελληνικό λαό. Είναι έτοιμοι για την λύση. Όταν το λάβουν αυτό το μήνυμα να είστε σίγουροι πως θα βρεθεί λύση».

Σε ότι αφορά την πρόταση των δανειστών που τίθεται ως ερώτημα στο δημοψήφισμα ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι: «Την 25 Ιουνίου μας ήρθε η τελική πρόταση των θεσμών. Ήταν ένα κείμενο ξεκάθαρο και συγκροτημένο, με τρία μέρη. Μας παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο. Αν το υπογράφουμε την επόμενη κιόλας ημέρα θα έμπαινε θέμα βιωσιμότητας. Ακόμα και ο Σόιμπλε είπε πως δεν μπορεί να το περάσει από την Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας γιατί δεν είναι βιώσιμο» και συμπλήρωσε πως «τις τελευταίες ημέρες έχουμε εισπράξει πολλές προτάσεις κάποιες από τις οποίες είναι καλές. Το δημοψήφισμα έχει κινητοποιήσει την Ευρώπη.Αν φύγαμε από το διάλογο όπως λένε, τότε τι κάναμε στο χθεσινό και το σημερινό eurogroup»;

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι: «ο Ντάισελμπλούμ όταν είχε έρθει στην Αθήνα είχε πει πως το πρόγραμμα θα καταρρεύσει. Τότε τον ρώτησα αν μας απειλεί με έξοδο και μου είχε πει όχι. Τον ρώτησα στη συνέχεια αν μας προειδοποιεί με μέτρα στον τραπεζικό τομέα (εννοώντας capital control) μου είπε ναι. Αυτή η συζήτηση λοιπόν δείχνει ένα σχέδιο» και σημείωσε ότι «έχουμε νωπή λαϊκή εντολή. Το να πάρουμε την δική μας πρόταση και να την βάλουμε σε δημοψήφισμα είναι άτοπο. Καταθέτουμε συνέχεια προτάσεις κάτι που δεν έκαναν οι θεσμοί. Το έκαναν μια φορά και αυτό ήταν την 25η Ιουνίου και αυτή ήταν που δώσαμε στο λαό για να την εγκρίνει ή όχι».

Την ίδια στιγμή ο κ. Βαρουφάκης είπε πως: «είμαι διατεθειμένος να ξεχάσω οτιδήποτε έγινε και ειπώθηκε. Ο κ. Ραχόι, για παράδειγμα, είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Εμείς όμως έχουμε δεν θα σταθούμε σε αυτά. Έχουμε δουλειά να κάνουμε και την Δευτέρα θα πάρουμε την απόφαση του Ελληνικού λαού και θα πάμε να διαπραγματευτούμε».

Τέλος, αναφορικά με το πότε θα λυθούν τα προβλήματα και θα αρθούν οι περιορισμοί στις τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχουν την Δευτέρα λεφτά στα ΑΤΜ. Έκλεισαν τις τράπεζές μας για να μας εκβιάσουν. Διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή με ψυχραιμία. Να πάμε νηφάλια και ψύχραιμα στο δημοψήφισμα. Η θέση μας είναι μέσα στο ευρώ. Δεν θα αλλάξουμε γραμμή στη διαπραγμάτευση. Είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε και σκληρά μέτρα αρκεί να είναι μέσα σε ένα βιώσιμο πλαίσιο και να μη χρειαστεί αργότερα να κάνουμε τις ίδιες συζητήσεις που κάνουμε σήμερα» και κατέληξε: «Δεν είμαστε το ίδιο με την Κύπρο. Δεν έχουμε τραπεζικό πρόβλημα. Στην Κύπρο έγινε το αντίθετο απ’ ότι εδώ. Το πρόβλημα στις τράπεζες μεταφέρθηκε στη κυβέρνηση. Όταν βρούμε λύση, η ΕΚΤ θα πατήσει ένα κουμπί, θα αυξηθεί ο ELA και οι τράπεζες θα ανοίξουν και πάλι χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα».