Με κάποια προβλήματα, αλλά έκδηλη την ανησυχία, οργή για την καταβολή μόλις 120 ευρώ από τις συντάξεις τους και διάθεση για «πηγαδάκια» πολιτικοοικονομικού περιεχομένου, προσήλθαν από νωρίς το πρωί οι συνταξιούχοι στα υποκαταστήματα των τραπεζών, στην είσοδο των οποίων υπήρχαν αστυνομικοί, αλλά και τραπεζοϋπάλληλοι προκειμένου να τους διευκολύνουν. Την ίδια στιγμή, οι ουρές έξω από τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) έχουν μετατραπεί σε καθημερινό φαινόμενο εξαιτίας του περιορισμού της ανάληψης μετρητών στα 60 ευρώ ημερησίως για κάθε Έλληνα πολίτη.

Πριν καν ανοίξουν οι πόρτες στις 8 το πρωί, σε κεντρικά υποκαταστήματα, όπου η υψηλή προσέλευση κόσμου συνιστά κανονικότητα -όπως αυτό της Καλλιθέας στην οδό Ελ. Βενιζέλου 132, του Περιστερίου στην Εθνάρχου Μακαρίου 52 και του κέντρου της Αθήνας στην Αιόλου 86-, είχαν σχηματισθεί τεράστιες ουρές από συνταξιούχους που περίμεναν καρτερικά. Στην Καλλιθέα, μάλιστα, υπάλληλοι μοίραζαν στους ηλικιωμένους συνταξιούχους που περίμεναν στο πεζοδρόμιο μπουκαλάκια με παγωμένο νερό για να μπορέσουν να αντέξουν την ορθοστασία και τη ζέστη. Μετά τις 10 το πρωί η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται.

Την ίδια στιγμή, σε περιοχές χωρίς υψηλή πυκνότητα πληθυσμού -όπως η Αγ. Παρασκευή, ο Χολαργός ή το Μοσχάτο- δεν παρουσιάσθηκε σοβαρό πρόβλημα κοσμοσυρροής. Δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέγραψαν την κατάσταση σε διάφορες περιοχές της Αττικής:

Στο κέντρο της Αθήνας δεν σημειώθηκαν μεγάλες ουρές, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα στην Αιόλου, όπου νωρίς το πρωί η ουρά και ο συνωστισμός κυριαρχούσαν, αν και εκεί μετά τις πρωινές ώρες η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Η 81χρονη Δήμητρα Δασκαλοπούλου, συνταξιούχος του Δημοσίου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πέρασε μεγάλη ταλαιπωρία για να καταφέρει να πάρει τα χρήματα που δικαιούται. «Μένω στον Βύρωνα, όπου δεν υπήρχε τράπεζα ανοιχτή και χρειάστηκε να πάω στο Παγκράτι. Εκεί δύο τράπεζες στις οποίες πήγα είχαν μεγάλη ουρά και τελικά ήρθα στην Αιόλου. Εδώ έπειτα από δύο ώρες πήρα τη σύνταξη. Έφτασα 81 ετών για να τρέχω από περιοχή σε περιοχή και από τράπεζα σε τράπεζα» τονίζει. Η κυρία Ελένη, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ, χρειάστηκε να περιμένει περισσότερες από τρεις ώρες μέχρι να μπουν τα χρήματα στο λογαριασμό της. «Είμαι τόσες μέρες χωρίς λεφτά, επειδή δεν έχω κάρτα. Και τώρα πήρα τα χρήματα, αλλά τα 120 ευρώ δεν μου φτάνουν. Το παιδί μου είναι άνεργο και ανάπηρο και πρέπει να καλύψω τα έξοδα και για τους δύο» εξομολογείται.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις πολιτών που προσήλθαν σήμερα στις τράπεζες για να ζητήσουν τη διεκπεραίωση άλλης υπόθεσής τους, αλλά δεν τους άφησαν να μπουν μέσα. Όπως η περίπτωση της κυρίας Δέσποινας, η οποία ήθελε να στείλει έμβασμα στον φοιτητή γιο της στο εξωτερικό, αλλά στην Εθνική Τράπεζα δεν της επέτρεψαν την είσοδο στο κατάστημα. «Τα παιδιά μας πεινάνε στο εξωτερικό και η επιτροπή που έλεγαν ότι θα συστήσουν για να εξετάζουν τα εμβάσματα για τους φοιτητές του εξωτερικού δεν υπάρχει» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μικρές ουρές, χωρίς προβλήματα, σημειώθηκαν στα υποκαταστήματα τραπεζών του Χολαργού και της Αγίας Παρασκευής. Στην Εθνική Τράπεζα, στην πλατεία Αγίας Παρασκευής, σημειώθηκαν ουρές τις πρώτες ώρες μετά το άνοιγμα των καταστημάτων. Ωστόσο γρήγορα η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Βέβαια, πολλοί δήλωναν οργισμένοι για τη διαδικασία, την οποία αναγκάστηκαν να περάσουν. «Είναι ντροπή τους που μας κατάντησαν έτσι. Οι δεξιοί μας έκοψαν τις συντάξεις και οι αριστεροί δεν μας τις δίνουν» λέει φανερά εκνευρισμένη η συνταξιούχος γιατρός κ. Μαρίνα.

«Ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα» συμπληρώνει η Γεωργία Μακρή, συνταξιούχος της ΔΕΗ. «Πρέπει να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε κράτος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πάρουμε λεφτά, για τα οποία έχουμε δουλέψει τόσα χρόνια». «Έπρεπε να βρεθεί τρόπος να μην ταλαιπωρούμαστε με αυτές τις ουρές» υπογραμμίζει ο Βάιος Καραζάχος, συνταξιούχος υπάλληλος του ΙΚΑ.

Σε αντίθετο πνεύμα είναι οι δηλώσεις της Ελένης Ευσταθιάδου, συνταξιούχου του ΟΑΕΕ, η οποία προσήλθε νωρίς το πρωί στην Εθνική Τράπεζα για να παραλάβει τη σύνταξή της, ωστόσο ενημερώθηκε ότι ο φορέας θα κατέθετε τις συντάξεις μετά τις 11 το πρωί. Παρόλα αυτά αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία. «Ανήκω σε μια γενιά που έχει περάσει πολύ χειρότερα» λέει και συμπληρώνει ότι διαφωνεί με όσους αντιδρούν με φωνές και καβγάδες. «Όλοι προσπαθούν να εκτονωθούν και να βγάλουν εδώ τα δικά τους. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με αξιοπρέπεια» τονίζει.

Οι συνταξιούχοι που πήγαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Αγίας Παρασκευής δεν αντιμετώπισαν μεγάλες ουρές και εξυπηρετήθηκαν γρήγορα. «Δεν ακολουθείται η αλφαβητική σειρά και παίρνουμε αριθμό προτεραιότητας προκειμένου να μπούμε στο κατάστημα. Είναι πολύ καλά οργανωμένοι οι υπάλληλοι» λέει η κ. Σοφία, συνταξιούχος του ΙΚΑ και η κ. Μαρία, συνταξιούχος του ίδιου Ταμείου, σπεύδει να συμφωνήσει.

Χωρίς ουρές κύλησε η καταβολή συντάξεων στα υποκαταστήματα Εθνικής της πλατείας Συντάγματος και της οδού Σταδίου. Ίδια ήταν και η εικόνα στην Τράπεζα Πειραιώς στους Αμπελόκηπους, όπου ακόμα και οι κάρτες ανάληψης εκδίδονταν αυθημερόν. Ο κ. Γιώργος δηλώνει ικανοποιημένος από τη γρήγορη εξυπηρέτησή του. Ωστόσο δεν κρύβει τη γενικότερη ανησυχία του: «Τι θα γίνουμε αύριο; Χρειαζόμαστε τις συντάξεις μας για να ζήσουμε» λέει.

Το μεσημέρι στον Πειραιά, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως, έξω από την Εθνική Τράπεζα, η αναμονή κάτω από τον καυτό ήλιο ήταν περίπου 15 λεπτά. «Τα μαύρα μας τα χάλια έχουμε. Δουλεύαμε σαράντα χρόνια για να τραβάμε αυτά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 70χρονος Δημήτρης, συνταξιούχος του ΙΚΑ. «Είμαστε κουμπωμένοι» λέει η 68χρονη Μαίρη.

Καλύτερη ήταν η εικόνα στην Alpha Bank στη διασταύρωση Ναυαρίνου και Γούναρη, αλλά και στην Eurobank στην οδό Τσμαδού, όπου δεν κατεγράφη μεγάλη καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων.

Στην Καλλιθέα, έντονο ήταν το πρόβλημα στο υποκατάστημα της Eurobank στην Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου η αναμονή ξεπερνούσε τις τρεις ώρες, όπως είπαν συνταξιούχοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Υπάλληλοι της τράπεζας μοίραζαν χαρτάκια με αριθμό προτεραιότητας από νωρίς το πρωί, ενώ μέχρι αργά το μεσημέρι ηλικιωμένοι παρέμεναν στριμωγμένοι στην είσοδο. Η 72χρονη Ανθούλα που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, κάνει λόγο για μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ ο 66χρονος Φώτης μιλάει για μπάχαλο. Το μεσημέρι, η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί στο υποκατάστημα της Εθνικής στην Ελευθερίου Βενιζέλου. «Φοράμε σωσίβιο για να μην πνιγούμε. Άλλοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση, εμείς πληρώνουμε τη νύφη» λέει ο 76χρονος Θανάσης, ενώ η 53χρονη Πόπη μιλάει για τριτοκοσμικές καταστάσεις. «Δεν περίμενα να παίρνω με το δελτίο τη σύνταξή μου και να είναι αβέβαιο το μέλλον των παιδιών μου» λέει.

Στο Μοσχάτο, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των συνταξιούχων. Στα υποκαταστήματα της Εθνικής στην οδό Μακρυγιάννη και της Alpha Bank στην οδό Πειραιώς, δεν υπήρχαν ουρές. Όμως «παρούσα» και εκεί ήταν η ανησυχία των πολιτών. «Γλιτώσαμε από την ουρά, αλλά μας κρατούν τα λεφτά» λέει ο 78χρονος Σταύρος αναφερόμενος στο γεγονός ότι δεν μπορεί να πάρει ολόκληρη τη σύνταξή του, αλλά μόνο 120 ευρώ. Από την πλευρά του ο 75χρονος Βαγγέλης εκφράζει την ανησυχία του: «Πήραμε τα 120 ευρώ, αλλά δεν ξέρουμε πότε θα μας ξαναδώσουν χρήματα».

ΟΤΟΕ και Σύλλογοι Εργαζομένων στις τράπεζες

Κλιμάκια της ΟΤΟΕ και των Συλλόγων Εργαζομένων των τραπεζών πήγαιναν από νωρίς το πρωί σε υποκαταστήματα τραπεζών για να υποστηρίξουν τους υπαλλήλους και να επιλύσουν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

«Τις δύο πρώτες ώρες λειτουργίας των τραπεζών σημειώθηκε απίστευτος συνωστισμός, αλλά στην πορεία η κατάσταση ομαλοποιήθηκε» δήλωσε για τη σημερινή πρώτη ημέρα καταβολής των συντάξεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας, Σταύρος Κούκος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Καλλιθέα και το Περιστέρι. Οι περισσότερες από τις τράπεζες ξεκίνησαν να λειτουργούν με την αλφαβητική σειρά προτεραιότητας. «Ωστόσο όσο περνούσε η ώρα σιωπηρά τα υποκαταστήματα το άλλαζαν» συμπλήρωσε.

Ο εκνευρισμός ήταν έντονος νωρίς το πρωί μεταξύ των συνταξιούχων που περίμεναν έξω από την Εθνική Τράπεζα στην Καλλιθέα, τη Ν. Σμύρνη και το Π. Φάληρο, όχι μόνο λόγω της γενικότερης κατάστασης, αλλά και εξαιτίας της ελλιπούς ενημέρωσης που είχαν -όπως υποστήριξαν- ότι οι τράπεζες θα καταβάλουν τις συντάξεις αλφαβητικά και συγκεκριμένα σήμερα για όσους το επώνυμο ξεκινάει από το Α μέχρι και το Ι, αύριο από το Κ μέχρι το Ν και την Παρασκευή από το Ν μέχρι και το Ω.

Σε δηλώσεις του έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλλιθέα το πρωί, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Αρβανίτης -πρώην δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης και αντιδήμαρχος Οικονομικών δήμου Θεσσαλονίκης το 2013- δήλωσε ότι μέχρι τις 9 περίπου το πρωί είχαν εξυπηρετηθεί περίπου 250-300 άτομα. Όπως είπε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, η κατάσταση όσο περνούσε η ώρα ομαλοποιούταν και ο κόσμος άρχισε να εξυπηρετείται πιο γρήγορα, ενώ τόνισε πως όσοι από τους συνταξιούχους δεν έχουν κάρτα και επιθυμούν να βγάλουν μπορούν να κάνουν αίτηση και να την πάρουν από την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας αργότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αρβανίτης διευκρίνισε ότι συνωστισμός και ουρές παρατηρήθηκαν μέχρι τις 10 το πρωί, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. «Ήμασταν προετοιμασμένοι για πολύ περισσότερο κόσμο, αλλά γρήγορα η κατάσταση εξομαλύνθηκε. Οι υπάλληλοι ήταν έτοιμοι να εξυπηρετήσουν την πιο ευπαθή ομάδα πληθυσμού κατά την πιο κρίσιμη ημέρα της Ελλάδας» είπε. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το μέτρο της αλφαβητικής σειράς βοήθησε ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες ουρές. Στα υποκαταστήματα της Εθνικής τηρήθηκε η αλφαβητική σειρά προτεραιότητας. Ωστόσο «υπήρξε ανοχή και στους υπόλοιπους που ζητούσαν να εξυπηρετηθούν» πρόσθεσε.

Πολλά από τα υποκαταστήματα της Εθνικής δεν δέχονταν αιτήσεις για έκδοση καρτών αναλήψεων, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη αύριο θα ενισχυθούν τα τμήματα καρτών στις τράπεζες, προκειμένου οι συνταξιούχοι να μπορούν να κάνουν αίτηση για κάρτα, η έκδοση των οποίων υπολογίζεται σε μία εβδομάδα.

Δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα από τα κλιμάκια του συλλόγου υπαλλήλων της Alpha Bank, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων Τάσος Γκιάτης. «Είδαμε ανοχή, υπομονή, ευγένεια και κατανόηση από τον κόσμο, αλλά και από την πλευρά των υπαλλήλων. Δεν σημειώθηκαν σκηνές αλλοφροσύνης» παρατηρεί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, οι μεγαλύτερες ουρές σημειώθηκαν στα Πατήσια, τη Νέα Φιλαδέλφεια, την Καλλιθέα και την Ελευσίνα. Ωστόσο θεωρεί ότι «η πρώτη ημέρα πήγε καλά, αν και είχαμε προετοιμαστεί για χειρότερα». Το μεγαλύτερο μπέρδεμα εντόπισε ο κ. Γκιάτης στην εφαρμογή του μέτρου της αλφαβητικής σειράς προτεραιότητας, καθώς πολλοί συνταξιούχοι δεν είχαν ενημερωθεί «ωστόσο οι υπάλληλοι των υποκαταστημάτων όταν τελείωναν οι ουρές δέχονταν επιπλέον κόσμο». Τα υποκαταστήματα της Alpha Bank εξυπηρετούν όχι μόνο την καταβολή συντάξεων, αλλά και τις αιτήσεις για έκδοση καρτών ανάληψης, οι οποίες όμως θα χρειαστούν μία εβδομάδα για να εκδοθούν.