Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας από τον EFSF ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα (ώρα Βρυξελλών, 1.00 π.μ. ώρα Ελλάδος), με αποτέλεσμα η χώρα να χάνει κεφάλαια συνολικού ύψους 12,7 δισ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον EFSF

Στην ανακοίνωση του μηχανισμού τονίζεται ότι «σήμερα τα μεσάνυχτα (ώρα κεντρικής Ευρώπης) ολοκληρώνεται το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα κεφάλαια ύψους 1,8 δισ. ευρώ που αφορούν το «μερίδιο» του EFSF στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να μην είναι πλέον διαθέσιμα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα 10,9 δισ. ευρώ που αφορούσαν την κάλυψη πιθανής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών».

Όπως σχολιάζει ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό πρόγραμμα ήταν μοναδικό, αλλά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα του μηχανισμού, λόγω της σοβαρότητας της ελληνικής κρίσης και της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως προσθέτει, το ελληνικό πρόγραμμα περιείχε τους πιο ευνοϊκούς όρους δανεισμού που εγκρίθηκαν ποτέ, καθώς, πραγματοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI), o μέσος όρος λήξης των ελληνικών δανείων ξεπερνά τα 30 χρόνια καθώς και η Ελλάδα δεν καταβάλλει τόκους, ούτε αποπληρώνει λήξεις ομολόγων για τα δάνεια του EFSF έως το 2023.

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι «είναι κρίμα που το πρόγραμμα της Ελλάδας με στήριξη από τον Μηχανισμό θα «λήξει» σήμερα, χωρίς να υπάρχει μία νέα συμφωνία και όσα θετικά έχουν επιτευχθεί βρίσκονται σε κίνδυνο. Εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόστηκαν βάσει του προγράμματος του EFSF, η χώρα βρίσκονταν στον δρόμο μίας ισχυρής ανάπτυξης έως το β’ εξάμηνο του 2014. Οι θυσίες που είχαν κάνει οι Έλληνες πολίτες είχαν αρχίσει να αποδίδουν. Η Ελλάδα κατόρθωσε να μειώσει το έλλειμμά της και να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η χώρα ήταν ικανή να έχει, εκ νέου, πρόσβαση στις αγορές και είδε την υψηλή της ανεργία να εντάσσεται σε τροχιά υποχώρησης. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα η Ελλάδα ήταν πρωταθλητής στις μεταρρυθμίσεις το 2014, έχοντας ενθαρρυντικές προοπτικές ανάπτυξης. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί εάν οι Έλληνες πολίτες αποφασίσουν να επιστρέψουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, εντός της Ευρωζώνης».

Το πρόγραμμα του EFSF ξεκίνησε στις 21 Φεβρουαρίου 2012. Αρχικά θα ολοκληρώνονταν στις 31 Δεκεμβρίου 2014, αλλά έλαβε παράταση δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Στα πλαίσια του προγράμματος, ο EFSF έδωσε στην Ελλάδα το ποσό των 141,8 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονταν και 48,2 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονταν για να καλύψουν το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εξ αυτού του ποσού τα 10,9 δισ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν και κατόπιν επεστράφησαν στον EFSF. Ως εκ τούτου τα δάνεια που έχουν δοθεί στη χώρα αγγίζουν το ποσό των 130,9 δισ. ευρώ. Επομένως, έως αυτή τη στιγμή, ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας.

Το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ήταν «μοναδικό» σε αρκετά του σημεία. Λόγω των σοβαρών δημοσιονομικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχαν ποτέ EFSF και ESM.

Επίσης ήταν ένα πρόγραμμα με τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες από άποψης επιτοκίων. Περιελάμβανε τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με αποτέλεσμα να «γράψει» υψηλές ζημίες.

Η Ελλάδα επωφελήθηκε από την παροχή δανείων τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν μετά από 30 έτη. Η χώρα δεν πληρώνει είτε επιτόκια είτε αποζημιώσεις αναφορικά με τα δάνεια του EFSF έως το 2023. Χάρη σε αυτές τις ευνοϊκές συνθήκες η Ελλάδα εξοικονόμησε 16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της στη διετία 2013-14. Πρόκειται για 4% του ΑΕΠ της χώρας για κάθε μία από αυτές τις χρονιές.