Διευκρινίσεις για τα επιδόματα και τις περικοπές έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» για την τροπολογία που εντάχθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και η οποία αφορά στη μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών (Κοινωνικών) Ασφαλίσεων σε ενιαίο φορέα προνοιακών παροχών, υπογράμμισε ότι: «Εφόσον ο ΟΓΑ, με τη μεγάλη του διαχειριστική ικανότητα -τόσο οικονομική όσο και διοικητική- μπορεί να πάρει ένα τεράστιο βάρος από το υπουργείο, ώστε τα μεγάλα προγράμματα που τρέχουμε εμείς -από το ΚΕΑ μέχρι τα σχολικά γεύματα- να τα διαχειρίζεται αυτός, για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτή είναι η τροπολογία».

Επισήμανε δε, πως κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή υπήρξε παρανόηση, όταν η ίδια αναφέρθηκε στο πληροφοριακό ηλεκτρονικό σύστημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Ακούστηκε ότι θα κοπούν όλα τα επιδόματα στο ύψος του ΚΕΑ. Προφανώς δεν υπάρχει καμία τέτοια διάσταση. Αυτό που θα γίνει, επειδή το ΚΕΑ για πρώτη φορά συνέδεσε ηλεκτρονικά όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους -από το taxis μέχρι τις ασφαλίσεις, επιδόματα, οικογενειακή κατάσταση […] αυτό το σύστημα που εφαρμόσαμε στο ΚΕΑ και είναι εξαιρετικά αποδοτικό, γρήγορο και σταματά όλες τις γραφειοκρατίες και τις ταλαιπωρίες, θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλα τα επιδόματα που δίνει το κράτος» εξήγησε.

Αναφερόμενη, εξάλλου, στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως κατά τη φετινή χρονιά «σε 120.000 παιδιά κάθε μέρα θα πηγαίνει στο σχολείο τους ένα ζεστό γεύμα».

Όπως διευκρίνισε, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένοι δήμοι με κριτήρια τους υψηλούς συντελεστές ανεργίας και φτώχειας, τα κοινωνικά προβλήματα και τα υψηλά ποσοστά δικαιούχων στο ΚΕΑ. «Θα είμαστε βεβαίως έτοιμοι μέσα στον Οκτώβριο», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει διεθνή διαγωνισμό γιατί είναι πολύ μεγάλο το έργο και βεβαίως έχουμε και ξεχωριστό διαγωνισμό για κοινωνικές επιχειρήσεις, γιατί πρόθεσή μας είναι -ει δυνατόν- ολοένα και περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις να αναλάβουν τη σίτιση των σχολείων, γεγονός το οποίο είδαμε εξαιρετικά επιτυχημένο στην πρώτη μας εφαρμογή στο Πέραμα».

«Πιστεύουμε ότι πάρα πολλές άνεργες μητέρες, αλλά και άλλοι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο της εστίασης όλα αυτά τα χρόνια, θα θέλουν να κάνουν τέτοιες κοινωνικές επιχειρήσεις και να δουλέψουν σε αυτόν τον τομέα, ο οποίος θα διευρυνθεί, διότι το 2019 στα αντίμετρα έχουμε βάλει 500.000 γεύματα, τον μισό μαθητικό πληθυσμό δημοτικού και γυμνασίου της χώρας» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» η υπουργός ανέφερε ότι φέτος 100.000 παιδιά θα μπουν με voucher, δωρεάν, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν αρκετοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Υπάρχουν γονείς που ενώ πήραν το voucher δεν μπορούν να βάλουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό, γιατί δεν έχουν στην περιοχή τους πουθενά να το βάλουν» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι για τη φετινή χρονιά σχεδιάζεται η δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, σε δήμους όπου από τα δεδομένα της ΕΕΤΑΑ προκύπτει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και δεν υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις.

«Θα φτιάξουμε 400 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που σημαίνει ότι θα ανοίξουμε επιπλέον 10.000 θέσεις. Ελπίζουμε ότι οι δήμοι θα συνεργαστούν γρήγορα μαζί μας και θα τους χρηματοδοτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό είναι και μία πρόβα μεγάλη για το 2019, όπου τότε θα ανοίξουμε 1.800 νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα καλύπτουν 45.000 θέσεις επιπλέον από τις υφιστάμενες» είπε.