Τάξη στο χάος που έχει επικρατήσει με τις ασφαλιστικές εισφορές στα μπλοκάκια φαίνεται πως θα επιχειρήσει να βάλει η κυβέρνηση, φέρνοντας στη Βουλή νέα νομοθετική ρύθμιση.

Κι αυτό γιατί οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι εγκύκλιοι που εκδόθηκαν φαίνεται να περιπλέκουν περισσότερο την εφαρμογή τους, καθιστώντας στην πράξη αδύνατη την καταβολή εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους.

Πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή» αναφέρουν ότι το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο νόμου με στόχο «την επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σε αυτό θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αλλάζουν σημαντικά σημεία του νόμου Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016 και έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017 κι ακόμη δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περισσότεροι από150.000 ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ακόμη το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ.

Πάντως, σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε «ανακριβή» την αναφορά για κατάργηση της διάταξης της παρ. 9 του άρθρου 39 (μπλοκάκια), η θέσπιση της οποίας, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «αποβλέπει στην αποκατάσταση της κανονικότητας στους όρους παροχής εξαρτημένης εργασίας».

Τα θέματα, τονίζει το υπουργείο Εργασίας «που αφορούν στη διασφάλιση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν και θα συμβάλλουμε σταθερά στην διαμόρφωση δίκαιων όρων αμοιβής και εργασίας στον χώρο της ΕΕ. Αυτή η πολιτική μας διατυπώθηκε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης, όπου συζητήθηκαν ασφαλιστικές δικλείδες για την παροχή ίσης αμοιβής για ίση εργασία που παρέχεται εντός της ΕΕ».