Με 24ωρη απεργία σήμερα και συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος συνεχίζει η ΑΔΕΔΥ τις κινητοποιήσεις της ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα όλα δείχνουν ότι κλειδώνει η συμφωνία με τους δανειστές.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει τελικό κείμενο συμφωνίας και δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσο θα μειωθούν οι επικουρικές, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωση έως 40%. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη κάνει πρόταση για μειώσεις έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις με δίχτυ ασφαλείας τα 1.400 ευρώ (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) και στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για συνταξιούχους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των εμπορικών καταστημάτων, της ΔΕΗ, της ΕΡΤ, των τραπεζών, των ναυτικών και άλλων.

Για την ώρα συμφωνία υπάρχει στο ύψος της Εθνικής Σύνταξης στα 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, καθώς και στη μείωση του ποσού κατά 2% για κάθε έτος κάτω των 20 και έως την 15ετία που παραμένει το όριο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Ήδη, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποστείλει εγγράφως τα σημεία με τα οποία συμφωνούν καθώς και αυτά στα οποία υπάρχει ακόμη απόσταση, και πλέον, στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών βάζουν όμως νέα θέματα, όπως τις συντάξεις χηρείας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν να τεθεί το 57ο έτος ηλικίας ως όριο για τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας. Ζητούν δηλαδή οι επιζώντες σύζυγοι να δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφόσον είναι από 57 ετών και άνω.

Οι νεότεροι, θα λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας μόνο για 3 έτη, ενώ σε περίπτωση ύπαρξης ανήλικων τέκνων η σύνταξη χηρείας θα καταβάλλεται μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών ή σε περίπτωση σπουδών με τη συμπλήρωση του 24ου έτους ηλικίας τους.

Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται χορηγείται το 70% για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης. Οι δανειστές φαίνεται πως συμφωνούν με την ελληνική πρόταση για συντελεστή 0,77% για κάθε έτος μέχρι τη 15ετία από 0,80% της αρχικής πρότασης, καθώς και για συντελεστή 2% για τα έτη από 39,1 μέχρι 42. Οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.

Δεκτό έγινε από τους δανειστές και το σχέδιο ελάφρυνσης των εισφορών για τους νέους επαγγελματίες, η δυνατότητα μόνιμης εισφοράς στο 16% για τους αγρότες και οι εκπτώσεις μέχρι 50% για την τριετία 2017-2019 για τους αυτοαπασχολούμενους.