Μεγάλες κόντρες με έντονο παρασκήνιο και άρωμα γυναίκας έχει ξεσπάσει στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας. Οι έριδες, που ξεκίνησαν ήδη από πέρυσι, με αφορμή τον έλεγχο της διοίκησης μιας από τις πλέον ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις, με αποτίμηση άνω των 800 εκατ. ευρώ, συνεχίστηκε στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση, με τις γυναίκες της οικογένειας να επιδίδονται σε «πόλεμο» ανακοινώσεων, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Πιο αναλυτικά, οι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, κόρη και χήρα αντίστοιχα του Κωνσταντίνου Καρέλια, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 45% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, απείχαν από την ψηφοφορία, αφήνοντας αιχμές κατά των Ανδρέα και Ευστάθιου Καρέλια, που ασκούν τη διοίκηση. Ειδικότερα, σε επιστολή τους, οι δύο γυναίκες κατήγγειλαν περίεργες μεθοδεύσεις μέσω θυγατρικών εταιριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν ζητήματα με τα αποθεματικά της εταιρίας και με τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Καρέλια από τις τράπεζες.

«Οι μέτοχοι Ιωάννα και Μίνα Καρέλια, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Ν. 2.190/1920, θα ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, εάν κριθεί αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εταιρικού σκοπού και των εργαζομένων», επισημαίνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

Το… γάντι σήκωσε η Ινώ Καρέλια, γράφει η εφημερίδα, κόρη του συνιδρυτή της καπνοβιομηχανίας, Ιωάννη Καρέλια, εκδίδοντας με τη σειρά της μία σκληρή ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για «επιτεινόμενη αποθράσυνση» των παραπάνω κυριών. «Η ισχυρή μειοψηφία της καπνοβιομηχανίας Καρέλια (Ιωάννα Καρέλια και Ασημίνα Σπυροπούλου) αισθάνθηκε την ανάγκη, επιστρατεύοντας όλα τα επιφανή νομικά επιτελεία, ρετουσάροντας και με δημοσιεύματα την εικόνα της, να βάλει κατά της πλειοψηφίας των μετόχων και της διοίκησης της εταιρίας, αφήνοντας βαρύτατες υπόνοιες, εάν όχι κατηγορίες, εναντίον αυτών, που με τις ενέργειές των απέφεραν μερίσματα, από τα οποία θα εισπράξει περίπου 12.000.0000 ευρώ, επικαλούμενη το εταιρικό καλό και το δίκαιο των εργαζομένων.