Κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το 2016 στα 53 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Στην Ελλάδα, τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015

Σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης αναφέρει ότι σε ένα δύσκολο περιβάλλον, η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να επιτύχει ισχυρά αποτελέσματα σε όλες τις βασικές δραστηριότητές της, περιορίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, βελτιώνοντας τη ρευστότητά της, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια και επιστρέφοντας σε θετική κερδοφορία.

«Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, η ΕΤΕ διατήρησε ένα σημαντικό ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, περιορίζοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2,8 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό ξεπερνά και τον επιμέρους στόχο για το 2016 κατά 0,5 δισ. ευρώ. Κατά συνέπεια, η ΕΤΕ είναι η τράπεζα με το χαμηλότερο Δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στην Ελλάδα, το υψηλότερο ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις και την καλύτερη επίδοση όσον αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας.

Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ, αναφέρει ο κ.Φραγκιαδάκης «εξάλειψε πλήρως την έκθεσή της σε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποιούνταν ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας από το μηχανισμό ELA, μειώνοντας την εξάρτησή της από τον ELA κατά 6 δισ. ευρώ, παρά την αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς. Ως αποτέλεσμα, η εξάρτηση της τράπεζας από το μηχανισμό ELA έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο καθιστά το στόχο της τράπεζας για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA εφικτό».

«Όσον αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια, η ΕΤΕ ενίσχυσε τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαιά της (CET1) κατά περίπου 750 μ.β. το 2016, μέσω της επιτυχούς ολοκλήρωσης των αποεπενδύσεων από τη Finansbank, την ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ και την NBGI Private Equity. Σαν συνέπεια, η τράπεζα έλαβε την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αποπληρωμή κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ υπό μορφήν CoCos στο τέλος της χρονιάς. Η επιτυχής ολοκλήρωση των υπόλοιπων αποεπενδύσεων, είτε αυτές έχουν ήδη συμφωνηθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αναμένεται να ενισχύσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας περαιτέρω», αναφέρει ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Αναφορικά με τα λειτουργικά αποτελέσματα της τράπεζας, όπως αναφέρει «τα κέρδη μετά φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες κινήθηκαν σε θετικά επίπεδα έναντι ζημίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015, με παρόμοια αποτελέσματα και τάσεις και σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων».

Για το 2017, ο Λ. Φραγκιαδάκης εκτιμά ότι το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. «Οι στρατηγικές μας προτεραιότητες περιλαμβάνουν την περαιτέρω αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους μας προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ), τη σημαντική μείωση της έκθεσης στο μηχανισμό ELA, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την πλήρη εξάλειψή της στις αρχές του 2018, την ενίσχυση των κεφαλαίων μας μέσω επιπλέον κεφαλαιακών ενεργειών, όπως ορίζει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, καθώς και τη διατήρηση των θετικών τάσεων στην εγχώρια οργανική κερδοφορία, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση των χορηγήσεων σε εγχώριες επιχειρήσεις».