Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής καταγγέλλει το γεγονός ότι ο δανειστές επιμένουν «πεισματικά» να ενεργοποιήσουν τον προληπτικό «κόφτη» και να επιβάλλουν στην Εθνική Τράπεζα να πουλήσει την​​ Εθνική Ασφαλιστική, για λόγους «τυπικούς».

Ο ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στο ιστορικό της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τον Νοέμβριο του 2015, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, επισημαίνει πως σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, το σχέδιο αναδιάρθρωσής της περιείχε την ύπαρξη «κόφτη» που προέβλεπε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, σε περίπτωση που αναγκαζόταν να οδηγηθεί σε κρατική ενίσχυση άνω των 2 δισ. ευρώ, κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, τονίζει ότι αφού η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να αποπληρώσει τις κρατικές ενισχύσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της, οι δανειστές επιμένουν να συνεχισθεί η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, μολονότι δεν συντρέχουν, πλέον, ουσιαστικοί λόγοι.

Καταλήγοντας, ο κ. Χουντής υπογραμμίζει ότι, τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ εκτιμούν πως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν είναι «επιχειρηματικά συμφέρουσα» και ζητά από την Κομισιόν να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.