Έμφαση στην χρηματοδότηση βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων δίνουν οι τράπεζες και με κάθε ευκαιρία διοικητικά τους στελέχη τονίζουν ότι διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια προκειμένου οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην υλοποίηση των business plan που έχουν σχεδιάσει.

Ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι οι χρηματοδοτικοί κρουνοί είναι ανοικτοί και για τους συνεπείς πελάτες της λιανικής τραπεζικής και ειδικότερα στην στεγαστική και καταναλωτική πίστη που εξακολουθούν να αποτελούν την πλειονότητα της τραπεζικής πελατείας.

Παράλληλα μέσω της διαδικασίας ρυθμίσεων δανείων για την πελατεία τους που αντιμετωπίζει δυσκολίες αποπληρωμής, ευελπιστούν ότι σταδιακά ένα μεγάλο μέρος της αυτής θα καταφέρει να έχει πρόσβαση στο σύνολο των τραπεζικών προϊόντων εφόσον το επιθυμεί.

Η αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Φωκίωνα Καραβία στη εκδήλωση των Growth Awards είναι χαρακτηριστική και απηχεί την θέση όλου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος: «Δεν υπάρχει κανείς που να έρθει στη Eurobank με ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο, με προοπτικές επιτυχίας, και να μην βρούμε λύση για να το χρηματοδοτήσουμε».

«Η έλλειψη υγιούς ζήτησης για δάνεια είναι σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία από την στενότητα ρευστότητας στις τράπεζες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Σημαντικός εκτιμάται ότι μπορεί να είναι όμως και ο ρόλος του επιχειρείν στην βιώσιμη ανάκαμψη της χώρας.

Η άποψη του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank Νικόλαου Καραμούζη που διατυπώθηκε στην εκδήλωση των βραβείων είναι χαρακτηριστική: «Σ’ αυτή την περίοδο των μεγάλων ανατροπών είναι επιτακτική η ανάγκη συστράτευσης της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο πατριωτισμό, ευθύνης, επενδύσεων και κοινωνικής προσφοράς στον τόπο. Η επιχειρηματική κοινότητα έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την επιστροφή της οικονομίας και της χώρας στην ομαλότητα και την ανάπτυξη.

Αποτελεί βασικό εταίρο μιας συμμαχίας με την κοινωνία, την πολιτική και τη σύγχρονη Ελληνική διανόηση, που θα ηγηθεί της εθνικής προσπάθειας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την επενδυτική άνθιση, την οικονομική ανάκαμψη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, εισοδημάτων και πλούτου.

Από μία τέτοια στρατηγική έχουν να επωφεληθούν οι πολλοί, κυρίως όμως τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, που επωμίσθηκαν τα βάρη της κρίσης και όλοι όσοι με συνέπεια, εντιμότητα και αξιοπρέπεια αντιστέκονται σε συμφέροντα, παρασιτικές και συντεχνιακές λογικές και συμβάλλουν και εισφέρουν στην εθνική προσπάθεια σαν να είναι προσωπική τους ευθύνη».