Ο Ηλίας και ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης τη Δευτέρα, 28 Μαρτίου, υπέγραψαν τα τελευταία χαρτιά που απαιτούνταν για το οριστικό κλείσιμο της επιχείρησης ΑΦΟΙ Παπαγεωργιάδη Ο.Ε. με έδρα την Κατερίνη. Η εταιρεία λειτουργούσε υπό τη συγκεκριμένη επωνυμία από το 1999.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Το ένα από τα δύο αδέρφια, ο Ηλίας, ανέβασε ένα σημείωμα στο Facebook. Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους για τους οποίους εκείνος και ο αδελφός του αποφάσιζαν μετά από 17 χρόνια λειτουργίας και 5 χρόνια παράτασης ζωής της επιχείρησης τους στην Ελλάδα -«για πατριωτικούς και συναισθηματικούς λόγους»- να την κλείσουν οριστικά.

Στο εξής και οι δύο θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στη Ρουμανία. Εκεί όπου ούτως ή άλλως είχαν κάνει έναρξη επαγγέλματος από το 2004. Αυτή τη στιγμή ο Ηλίας Παπαγεωργιάδης ασχολείται με το Real Estate, μέσω της εταιρείας More, και ο αδελφός του, Γρηγόρης, με την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα και την πώλησή τους σε σούπερ μάρκετ της Ρουμανίας.

Μιλώντας με το Γρηγόρη Παπαγεωργίου, ζήτησα να μάθω περισσότερα για τη συγκεκριμένη απόφαση. Πώς είναι όταν ένας επιχειρηματίας αναγκάζεται λόγω δυσμενούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί αποκλειστικά σε κάποια άλλη χώρα των Βαλκανίων. Η απάντησή του στο ερώτημα είναι η έλλειψη σταθερότητας στη χώρα μας. «Αν μπορούσα αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να αλλάξω κάτι στην Ελλάδα, θα ήταν το ασταθές επιχειρηματικό περιβάλλον», λέει καθώς μιλάμε στο τηλέφωνο.

papagewrgiadis2

«Εις το επανιδείν…»

Ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης είναι 39 ετών. Ο αδερφός του, Ηλίας, 40. Και στο κείμενο που συνυπέγραψαν στο Facebook χαιρετούν επιχειρηματικά την Ελλάδα, λέγοντας «Εις το επανειδείν». Όπως λέει ο Γρηγόρης, «είμαστε πολύ νέοι για να πούμε ότι αφήνουμε για πάντα πίσω μας την Ελλάδα. Ο Έλληνας κοιτάζει πάντοτε πίσω του με νοσταλγία».

Οι δυο τους προέβλεψαν αρκετά χρόνια νωρίτερα, αυτό που θα βρίσκαμε μπροστά μας οι περισσότεροι από εμάς μερικά χρόνια αργότερα. Την οικονομική κρίση και τις συνθήκες ασφυξίας που θα ακολουθούσαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

«Γι’ αυτό το 2003, όταν καταλάβαμε ότι η χώρα βαδίζει προς μία μεγάλη οικονομική κρίση, αποφασίσουμε να φύγουμε για τη Ρουμανία. Η απόφασή φάνταζε σε πολλούς παράτολμη. Σήμερα όμως φτάσαμε στο σημείο να μας ρωτάνε αρκετοί συμπατριώτες μας: “Πώς θα γίνει να έρθουμε κι εμείς μαζί σας;”».

epistoli
Το μήνυμα στο Facebook

Η Ρουμανία είναι Βαλκάνια;

«Η Ρουμανία είναι Βαλκάνια». Έτσι τουλάχιστον έλεγαν αρκετοί περιφρονητικά για τη γειτονική χώρα πριν από μερικά χρόνια. Θέλοντας να περιγράψουν μια χώρα υποβαθμισμένη, φτωχή, με ελάχιστες επιχειρηματικές και επαγγελματικές προοπτικές. Ωστόσο ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης ανατρέπει το συγκεκριμένο στερεότυπο.

«Η εικόνα της Ρουμανίας έχει αλλάξει κατά πολύ. Δεν ισχύει αυτό που ίσως κάποιοι έχουν στο μυαλό τους. Ότι εδώ ζουν φτωχοί Ρουμάνοι και αμείβονται με 200 ευρώ το μήνα. Στο Βουκουρέστι συγκεκριμένα, η ανεργία βρίσκεται σε ποσοστό κάτω του 2%. Υπάρχουν κλάδοι όπως η πληροφορική, στους οποίους ένας απόφοιτος πανεπιστημίου ξεκινάει με αμοιβή 1.500 ευρώ, ενώ οι πιο έμπειροι προγραμματιστές λαμβάνουν μισθό που ξεπερνάει τις 4.000 ευρώ το μήνα. Επιπλέον έχουν δημιουργηθεί 500.000 θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής. Σας θυμίζω ότι αρκετές πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής βρίσκονται στη Ρουμανία, όπως η Microsoft ή η Amazon. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι αρκετές ελληνικές εταιρείες με δραστηριοποίηση στις κατασκευές, αναζητούν ευκαιρίες εδώ. Οι Έλληνες άλλωστε είναι ανταγωνιστικοί λόγω τεχνογνωσίας στον τομέα της οικοδομής και έτσι οι προοπτικές που παρουσιάζονται είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για εκείνους».

Περισσότερες από 6.300 ελληνικές επιχειρήσεις

Όπως ο ίδιος λέει, αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από το μητρώο εμπορικών επιχειρήσεων της Ρουμανίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκεί ξεπερνούν τις 6.300.

Για εκείνον η Ρουμανία είναι μια οργανωμένη χώρα, συγκρίνοντάς τη με την Ελλάδα. «Δεν θα τη χαρακτήριζα παράδεισο, ωστόσο σε πολλούς τομείς παρουσιάζει σημαντική οργάνωση. Ο καθένας πάντως, οφείλει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του και στην επιλογή των συνεργατών του. Σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρατία, είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η γραφειοκρατία μπορεί στο Ρουμάνο να φανεί βουνό, ενώ εμείς απλά χαμογελάμε, καθότι είμαστε μαθημένοι από την Ελλάδα».

Σχολιάζοντας το μήνυμα στο Facebook, το οποίο είδαν χιλιάδες χρήστες μέσα σε λίγες μέρες, αποκαλύπτει ότι γράφτηκε υπό καθεστώς συναισθηματικής φόρτισης. «Είναι λογικό αν αναλογιστείτε ότι διατηρούσαμε μία επιχείρηση επί 17 χρόνια και αναγκαστήκαμε να την κλείσουμε. Πολλοί θεωρούν ότι η επιχείρησή τους είναι σαν το παιδί τους. Έτσι ήταν και για εμάς», περιγράφει ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης.

Τα αίτια

Ένας από τους βασικότερους λόγους, για τους οποίους έβαλαν λουκέτο τα δύο αδέρφια, είναι το υψηλό κόστος που απαιτείται για τη συντήρηση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τις εισφορές στον ΟΑΕΕ και το φόρο επιτηδεύματος. Τη στιγμή που ούτε το ένα, ούτε το άλλο υφίστανται στη Ρουμανία.

Ανταγωνιστική φορολόγηση

«Η φορολόγηση εδώ ξεκινάει από τους μικρομεσαίους και είναι πολύ πιο ανταγωνιστική. Για παράδειγμα, μία εταιρεία με τζίρο έως 100.000 ευρώ πληρώνει φόρο από 1% έως 3% επί του τζίρου. Αυτό σημαίνει πως εάν έχει τζίρο 100.000 ευρώ και απασχολεί 2 υπαλλήλους, ο φόρος είναι 1%, δηλαδή 1.000 ευρώ. Αντιθέτως στην Ελλάδα, ένας επιχειρηματίας με τζίρο 100.000 ευρώ και κέρδη της τάξεως των 30.000 ευρώ, καλείται να πληρώσει φόρο 28%, δηλαδή σχεδόν 10.000 ευρώ.  Αντίστοιχα στη Ρουμανία η φορολογία επί των κερδών είναι 16%, κάτι που εξαρτάται από το εάν επιθυμεί κάποιος -ανάλογα με τη δραστηριότητα που ασκεί- να φορολογηθεί με βάση τα κέρδη του».

Του ζητάω να μου εξηγήσει κάτι που έγραφε το σημείωμα στο Facebook: «Είμαστε παράνομοι απλώς και μόνο επειδή έχουμε μία εταιρία».

«Σύμφωνα με το ελληνικό κράτος, εφόσον κάποιος κάποιος διατηρεί εταιρεία, πρέπει απαραιτήτως να έχει και έσοδα. Επομένως φορολογεί τον επιχειρηματία είτε παρουσιάζει, είτε δεν παρουσιάζει δραστηριότητα. Κι από εκείνη τη στιγμή και ύστερα θεωρεί ότι κάθε επιχειρηματίας κάτι κρύβει. Αυτό θέλαμε να πούμε στο σημείωμα. Εάν για παράδειγμα δύο νέοι θελήσουν να συνεταιριστούν και να δημιουργήσουν εταιρεία στην Ελλάδα, καλούνται να πληρώσουν ΟΑΕΕ από τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους και φόρο επιτηδεύματος από την επόμενη χρονιά. Ασχέτως εκείνοι την πρώτη χρονιά προσπαθούν να δημιουργήσουν πελατολόγιο, και η επιχείρησή τους είναι ζημιογόνα», απαντάει.

«Θα πληρώνουμε φόρους στην Ελλάδα»

Παρά την ταλαιπωρία των 23 ετών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, ο ίδιος και ο αδερφός του εμφανίζονται αποφασισμένοι να αποδίδουν φόρους στην Ελλάδα. «Δεν ξεχνάμε ότι είμαστε Έλληνες. Και αν η χώρα μας παρουσίαζε ευνοϊκότερες συνθήκες ανάπτυξης για μία επιχείρηση, θα είμαστε εκεί. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι οι οικογένειές μας συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα».

Θα εισάγουμε τα κέρδη μας στην Ελλάδα

Στη συνέχεια υπόσχονται πως ακόμα και αν βρίσκονται στη Ρουμανία, θα εισάγουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα. «Όταν έχουν κέρδη, δεδομένου ότι υπάρχουν και οι κακές χρονιές», όπως λένε. Με σκοπό «να στηρίξουν την Κατερίνη, την Πιερία και την Ελλάδα όπως μπορούν».

«Εάν η εταιρεία μας στη Ρουμανία παρουσιάσει κερδοφορία, θα πληρώσουμε το φόρο μας εδώ και ύστερα τα μερίσματα μας θα τα εισάγουμε στην Ελλάδα, όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, εάν για παράδειγμα εμφανίζουμε κέρδη ύψους 100.000 ευρώ στη Ρουμανία, θα πληρώσουμε 16% φορολογία εδώ και θα μείνουν 84.000 ευρώ. Στη συνέχεια έχουμε τη δυνατότητα να δηλώσουμε τις 84.000 ευρώ στο ελληνικό κράτος και να πληρώσουμε 8.400 ευρώ ως φόρο. Το γεγονός αυτό θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για ίδια χρήση. Απλά και φορολογημένα».

Ρουμάνος υπουργός παραιτήθηκε για να δικαστεί για υπόθεση διαφθοράς

Το κάτι διαφορετικό που συμβαίνει στη Ρουμανία είναι μεταξύ άλλων η διάθεση για καταπολέμηση της διαφθοράς σε συνδυασμό με διαρκή έλεγχο, όπως υποστηρίζει ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης. Και είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παλαιότερα, υπουργός παραιτήθηκε για να δικαστεί όπως οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας για υπόθεση διαφθοράς, στην οποία βρέθηκε κατηγορούμενος.

«Το κυνήγι για την πάταξη της διαφθοράς αποτελεί καθημερινή είδηση. Και είναι πιθανό να συλληφθεί ο οποιοσδήποτε για υπόθεση διαφθοράς. Είτε είναι πολιτικός είτε επιχειρηματίας. Πρόκειται για εθνική επιλογή. Για να αποτελέσει η χώρα σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτές περισσότερες από 2.000 υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίες εξετάζονται από τη δικαιοσύνη. Η ύπαρξη κανόνων σε συνδυασμό με την πάταξη της διαφθοράς κάνουν ευκολότερο το έργο των επιχειρηματιών. Υπάρχει πολιτική βούληση να λήξει το πρόβλημα οριστικά. Γι’ αυτό και πριν από λίγους μήνες παραιτήθηκε υπουργός από το αξίωμά του, προκειμένου να δικαστεί», καταλήγει ο επιχειρηματίας.