Δυνατό πλήγμα στην αξιοπιστία του έχει δεχθεί το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών που παραμένει κλειστό από τις 29 Ιουνίου οπότε και η κυβέρνηση επέβαλε τα capital controls.

Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν λειτουργεί εδώ και 17 μέρες, ενώ καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες η αγορά να ανοίξει την Πέμπτη, πριν συμπληρωθούν 20 μέρες, καθώς από εκεί και πέρα ελλοχεύουν περισσότεροι κίνδυνοι. Από την Παρασκευή (συμπληρώνονται 20 μέρες λουκέτου το απόγευμα της Παρασκευής) και μετά οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να το θέσουν σε καθεστώς αυτόνομης αγοράς (Standalone), ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί αξιολογήσεις από τους οίκους για την Παρασκευή.

Ο αγγλικός οίκος αξιολόγησης FTSE ανακοίνωσε ότι, έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα αποφασίσει τις κινήσεις του, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω των δεικτών FTSE, διατηρεί ακόμη την εγχώρια αγορά στις αναπτυγμένες αγορές.

Εκτός από τις αξιολογήσεις, η επιβολή των capital controls, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα για την επαναλειτουργία της αγοράς.

Ηδη με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, απαγορεύτηκε η μεταφορά θεματοφυλακής στο εξωτερικό για τίτλους που αποκτήθηκαν (ή θα αποκτηθούν) μετά την έναρξη της τραπεζικής αργίας, όπως επίσης και για τίτλους που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές (Χρηματιστήριο). Στην ΠΝΠ ορίζεται, επίσης, ότι δεν επιτρέπεται η μεταφορά κεφαλαίων από υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς με σκοπό την απόκτηση χρηματοπιστωτικών μέσων.

Έτσι οι Έλληνες επενδυτές είναι σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ξένους. Για να μπουν μάλιστα οι Έλληνες επενδυτές στην αγορά θα πρέπει να φέρουν φρέσκα κεφάλαια και δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά που έχουν ήδη. Δηλαδή αν ανοίξει το χρηματιστήριο με αυτές τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές με χρήματα από τις καταθέσεις τους.

Οι ξένοι όμως θα μπορούν, να πωλούν και να αγοράζουν μετοχές και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στη φορολογική τους έδρα χωρίς κανέναν περιορισμό. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούν να κάνουν Έλληνες που μπαίνουν στο χρηματιστήριο μέσω ξένων χρηματιστηριακών.